Hoppa till innehåll

V is for Vengeance av Sue Grafton

22 mars 2014

Sue Grafton var en av de första kvinnliga kriminalromansförfattarna som skrev i samma stil som till exempel Raymond Chandler och Ross Macdonald.

Hennes huvudperson är en kvinnlig privatdetektiv, Kinsey Millhone. Liksom hennes manliga förebilder blir hon ibland så involverad i ett fall att även om uppdragsgivaren vill att hon ska sluta utreda så kan hon inte släppa det.

Jag gillar Kinsey Millhone och jag gillar Sue Graftons sätt att skriva. Grafton bestämde sig redan från början att skriva en serie från A till Z. Jag har varit med ända sedan A och kommer att fortsätta att läsa till och med Z.

Serien översattes till svenska till och med N, även om M och N inte längre gavs svenska titlar som var uppbyggda på samma sätt som de tidigare; A som i Alibi, B som i brand och så vidare. Och jag kan i viss mån förstå de som tycker att har man läst några stycken så kanske man inte behöver läsa några fler utan kan läsa något helt annorlunda i stället.

Men för mig, eftersom jag ju läser så många deckare, är det trevligt att en gång om året återkomma till Kinsey Millhone och lösa ett fall tillsammans med henne.

Jag rekommenderar den här serien till någon som vill läsa en kriminalroman på engelska med en kvinnlig privatdetektiv som huvudperson.

Sue Graftons officiella hemsida

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: