Hoppa till innehåll

Gods and Beasts av Denise Mina

22 mars 2014

Det är strax före jul och kön på postkontoret i Glasgow är lång, julkort och presenter ska skickas. Plötsligt rusar en svartklädd man med ansiktet täckt av en balaclava in i lokalen. Martin Pavel hukar sig ner på golvet under mynningen på en AK47. Hans ögon är helt fixerade på det vettskrämda barnet som ligger bredvid honom och ser med förskräckelse på hur barnets farfar lugnt hjälper rånaren att samla alla pengar i en säck. Därefter möter den gamle mannen rånarens blick och inväntar skottet, en brutal avrättning och den svartklädde mannen försvinner.

Kriminalinspektör Alex Morrow har precis återvänt från sin föräldraledighet och får ansvaret för utredningen. Den gamle mannen var enligt alla vittnesmål en vänlig och ärlig man med hög moral och socialistiska värderingar. Det går inte att upptäcka någon som helst kriminell belastning. Hur kom det sig att denna mönstermedborgare utan att tveka hjälpte en rånare?

Denise Minas Glasgow är en stad där korruptionen sprider sig och underminerar hela samhällsstrukturen. Människor ljuger och bedrar, låter sig mutas och utpressar. Misär kan inte bekämpas. Godhet väcker misstänksamhet. Den som försöker kämpa emot är dömd att misslyckas, eller dö. Gamla arbetarhjältar och klasskämpar förvandlas till män vars sista strid gäller att till varje pris behålla sina egna förmåner och sin egen makt. Makt som korrumperar.

Beskrivning av boken hämtad från Minotaur bokförlag

————————

Det som gör Denise Minas böcker så bra är också det som gör dem ganska jobbiga att läsa. Personerna i hennes böcker lever tuffa liv; liv med ekonomiska svårigheter, konflikter och dessutom tycks vädret alltid vara dåligt.

Jag känner alltid att jag fått en större inblick i människopsyket och de olika förhållanden vi lever under när jag läst någon av hennes böcker, men det är inte alltid lättläst.

Jag vill därför inte rekommendera den här boken till någon som vill ha en underhållande, spännande bladvändare men mer än gärna till någon som söker något lite djupare, lite tyngre.

Denise Minas officiella hemsida

Det har gjorts en BBC-serie kallad Field of Blood baserad på de två första böckerna om journalisten Paddy Meehan.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: