Hoppa till innehåll

Laglöst land av Håkan Östlundh

12 mars 2013

holaglostlandAffärerna sköts snyggt och diskret på nätet. Allt går enligt planen. Det verkar vara det perfekta brottet.

Viktor och Rafael Engström har snart nått sitt mål: två miljoner kronor på ett konto i ett land långt borta där ingen ställer några frågor. Det är dags att lämna Sverige och Gotland för alltid. Och Viktors stora kärlek Nadja ska med på resan.

Men någon vet vad de gör och ingenting blir som de har tänkt sig. Mange som smugglat in det estniska amfetaminet de sålt på nätet hittas död. Drömmen om ett behagligt liv under en varm sol förvandlas till en kamp för livet på ett novemberkallt Gotland.

Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen kallas in för att lösa mordet. Spåren efter den hänsynslöse mördaren blir allt tydligare. Ändå tycks de hela tiden ligga steget efter.

Samtidigt som Fredrik tampas med den krävande utredningen tvingas han göra ett svårt karriärval och fatta ett ännu svårare beslut på hemmaplan: ska familjen bo kvar på Gotland eller inte?

Laglöst land är en gripande och spännande kriminalroman om viljan att bryta sig loss och börja ett nytt liv – till vilket pris som helst.

(Beskrivning av boken hämtad från Forum bokförlag)

——————————————–

Jag började egentligen läsa en annan bok efter Dead Water av Ann Cleeves men den lyckades inte engagera mig. Så när jag såg att det kommit en ny bok av Håkan Östlundh köpte jag den. Och det var skönt att inse att jag inte förlorat min läslust för den ville jag knappt lägga ifrån mig.

Det lockar i och för sig alltid mig när en boks handling är förlagd till Gotland, men det är också något speciellt med öar och öbefolkning. Det är som om öar blir något av ett land för sig själva med sina egna oskrivna lagar. Det krävs en speciell typ av personlighet för att trivas med de begränsningar som kommer med att bo på en ö.

Håkan Östlundh fångar det här mycket bra i sina böcker, tycker jag. Jag tycker också att den här boken är lite av en nytändning för serien. Han har alltid varit skicklig på att bygga upp intressanta och tankeväckande intriger och personerna i hans böcker är alltid trovärdiga. Men i den här boken lyckades han också skapa en spänning som höll i sig från ganska tidigt i boken ända till slutet.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken. Om det är någon som mest läser deckare på semestern och som ska tillbringa en del av nämnda semester på Gotland tycker jag att den här boken är given. Även om den utspelar sig i november och vissa miljöer är påhittade.

Håkan Östlundhs officiella hemsida

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: