Skip to content

Dead and Buried av Stephen Booth

16 februari 2013

sbdeadandburiedSå nära döden har kriminalinspektör Ben Cooper aldrig tidigare varit som i den nya, tolfte boken om honom och kollegan Diane Fry. Krypande spänning, smart intrig och trovärdiga karaktärer – Död och begraven är en kriminalgåta av bästa engelska snitt, med Peak Districts dramatiska landskap och idylliska byar som fantasieggande inramning.

Fruktansvärda bränder härjar i det natursköna hedlandskapet. Hundratals brandmän och skogvaktare kämpar för att hindra lågorna att nå fram till det avlägsna värdshuset som en gång var ett berömt utflyktsmål men nu står övergivet och igenbommat.

Ben Cooper och de andra poliserna i Edendale söker desperat svaret på frågan vem eller vad som ligger bakom de slumpartade bränder som förstört stora hedområden. Då görs mystiska fynd bland de förkolnade rester som elden lämnat efter sig. Det hela tycks vara ett ärende för arkeologer, tills man hittar något fruktansvärt som är av betydligt modernare datum.

Diane Fry kallas till sin forna arbetsplats för att återuppta utredningen av de två turister som försvann i snöstormen kring jul. Hennes gamla parhäst Ben Cooper har fullt upp på sitt håll med både påtvingade förändringar i polisorganisationen och krångel i privatlivet. Bränderna väcker dessutom liv i en händelse i hans förflutna som får en ny, högst oroande innebörd. Vissa drar sig inte för att göra vad som helst för att han inte ska minnas.

(Beskrivning av bokens handling hämtad från Minotaur.)

———————————————-

Jag har läst serien om Ben Cooper och Diane Fry ända sedan den första boken gavs ut 2000 och tyckte minst lika bra om den här som om de övriga. Att den här dessutom avslutades med en cliffhanger utan dess like gör att jag redan otåligt väntar på nästa bok.

Som vanligt rekommenderar jag att man börjar från början i serien, böckerna och karaktärerna, till och med miljön, får ett ökad djup då. Men det går troligen utmärkt att läsa den här boken utan att ha läst någon av de tidigare.

Stephen Booth skriver inga thrillers med rasande tempo, han reflekterar både över landskapet och människans natur och deras påverkan på varandra. Samtidigt tycker åtminstone jag att han har förmågan att fånga läsaren och bygga en spännande och till och med skrämmande stämning.

Stephen Booths officiella hemsida

Stephen Booth ges ut på svenska av Minotaur

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: