Hoppa till innehåll

The End of the Wasp Season av Denise Mina

18 oktober 2012

Sarah Erroll har jetlag. Det är sen eftermiddagen och hon ligger och sover i sitt gamla flickrum när hon plötsligt hör ljud från undervåningen. Fast kanske inte? Huset är gammalt och stort, det knakar alltid någonstans i väggar och golv. Sarah har aldrig gillar att huset ger ljud ifrån sig, så hon brukar sätta på radion när hon är ensam hemma. Men nu är radion av någon anledning tyst och hon tycker sig höra en kvinnoröst. Ljudet kommer den här gången från trappan.

De är två stycken och de kommer in i hennes rum, hotfulla, aggressiva, och det är uppenbarligen inget misstag att de är här. Sarah undrar varför de är så arga och hon är fortfarande sömndrucken när de närmar sig …

Kriminalinspektör Alex Morrow är på sin pappas begravning när samtalet kommer. En ung kvinna har hittats död och skändad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows mer välbeställda villakvarter. Förutom Sarah Errolls illa tilltygade kropp hittar man sex miljoner euro i kontanter, fasttejpade under ett bord i köket.

När Alex, som är höggravid med tvillingar, börjar undersöka fallet inser hon att Sarah var en kvinna med många hemligheter. Ingen verkar egentligen ha känt henne och hon levde ett dubbelliv som skulle ha chockat omgivningen. Ett egendomligt sammanträffande är hennes koppling till den ökände finansmannen Lars Anderson, som bara fyra timmar före Sarahs död hittats hängd i ett träd utanför sitt hus i Kent …

(Beskrivning av bokens handling hämtad från Minotaur)

————————————————

Jag har blandade känslor när det gäller Denise Minas böcker. Hon skriver fantastiskt bra, jag förflyttas när jag läser hennes böcker till Glasgow, in i den handling och de miljöer hon beskriver.

Och det är på sätt och vis det som är problemet. För det är verkligen inga solskenshistorier hon skriver. Det är mörkt, det är grymt, det är deprimerande och det biter sig fast även efter boken är slut.

Personerna i hennes böcker är sällan goda eller onda, de är alla mångfacetterade och det är vad som driver dem och hur deras öden ska utforma sig som är det som fångar mig.

Jag måste rekommendera Denise Minas böcker, för språket och persongallerierna, men jag sprider själv ut läsningen av dem. De är liksom lite för verkliga och därför mer skrämmande än de flesta seriemördarböcker.

Denise Minas officiella hemsida

Denise Mina ges ut på svenska av Minotaur

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: