Hoppa till innehåll

Breakdown av Sara Paretsky

19 maj 2012

När privatdetektiven V.I. Warshawski kommer till en begravningsplats i Chicago på jakt efter en grupp tonårsflickor som begett sig dit inspirerade av böckerna om Carmilla, nattens drottning som kan ändra form till en korp.

Men flickorna har inte bara hittat den miljö de önskat för sin ritual, de hittade också ett lik. En man som dödats i bästa vampyrstil med en påle genom hjärtat.

En av flickornas mamma är Demokraternas kandidat för Illinois till senaten, Sophy Durango och en annan flickas morfar är en av världens rikaste män, Chaim Salanter. V.I. sympatiserar med Durangos politik och avskyr den mediakampanj som gör allt för att svartmåla henne och hennes bidragsgivare, bland annat Salanter.

Men när Salanter försöker betala V.I. för att inte utreda mordet gör han henne bara mer beslutsam att förstå vem som mördade mannen på gravplatsen och om det var något mer än ett sammanträffande som gjorde att han mördades just där tonårsflickorna valt att hålla sin ritual.

——————————

På många sätt kan man säga att Sara Paretsky skriver ganska typiska privatdeckarromaner förutom att hennes privatdeckare råkar vara kvinna. Historien berättas från V.I.s perspektiv och hon är tuff och orädd. Tvekar inte att ställa obekväma frågor till personer som kan vara farliga eller att ge sig in i riskfulla situationer.

Paretskys böcker är också ofta mycket politiska. Ibland är det generella företeelser men ibland är det specifikt för USA. I den här boken är det vad jag förstår de antiliberala kampanjer som drivs av Fox som är det hon vill lyfta fram. Jag kan förstås inte se den kopplingen själv och läser den enbart med fokus på den kriminalgåta boken faktiskt innehåller.

I min mening är det här en bra bok. Trots att det nu är 30 år sedan den första boken om V.I. kom ut och den sextonde boken i serien har Paretsky inte börjat skriva på rutin utan boken har originalitet. Att en författare som skrivit så många böcker levererar en välskriven bok med ett passande och välformulerat språk känns ganska självklart.

Trots det är inte den här boken på min topplista över böcker jag skulle rekommendera. Det här är en bok för dem som föredrar politisk skärpa, hårdkokta privatdetektivromaner med en kvinnlig privatdetektiv och att hållas i ovisshet genom utfrågande av olika personer. Utfrågningar som inte tycks ge några större ledtrådar förrän allting kan knytas samman längre fram.

Men om man gillar såna böcker, ja då är det här definitivt en mycket bra bok.

Sara Paretskys officiella hemsida

Några av Sara Paretskys böcker finns utgivna på svenska av Ordfront Förlag

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: