Hoppa till innehåll

Under jorden i Villette av Ingrid Hedström

17 maj 2012

I slutet på 50-talet cyklar en ung man som en galning för att hinna i tid till gruvan i belgiska Villette. Men hissen har redan gått ner. Han hör dånet, han ser räddningsmanskapet rusa till, han inser att han har en chans att försvinna, han skulle ha varit därnere med de andra, alla kommer att tro att han är död …

1994 hittas en ung journalist mördad i en malmlast på en pråm i Villette. I sin hand har han ett fragment av en svensk tidning. Det visar sig att han är utsänd för att skriva en historik över gruvkatastrofen som på 1950-talet dödade 162 arbetare i staden.

När undersökningsdomare Martine Poirot börjar utreda fallet pekar vissa spår mot korruption och svindlande affärer i en fransk affärsmans städbolag på orten. Samtidigt leder mer än en ledtråd till det lilla insomnade gruvsamhället Hanaberget i svenska Roslagen.

Då ett nytt mord sker i Villette inser Martine att hon inte bara är sanningen på spåret utan även att hennes eget liv är hotat.

(Beskrivning av handlingen hämtad hos Alfabeta Förlag och från baksidestexten på boken.)

—————————————–

Jag är numera investerad i Ingrid Hedströms serie om undersökningsdomare Martine Poirot i Villette. Visst kan jag ha vissa invändningar mot hur mönstret i böckerna följer samma mönster – en historisk händelse får återverkningar i nuet – och mot hur flera sammanträffanden knyts till Martines släkt och vänner, till och med så långt bort som i Sverige.

Men det är smart att nuet i Hedströms böcker är 1990-talet och hennes intriger är i övrigt smart och trovärdigt konstruerade. Personerna i böckerna är intresssanta och mångfasetterade, liksom miljöerna och kläderna.

Dessutom kan jag som gammal inbiten deckarälskare inte motstå en författare som slänger in små honnörer till andra deckarförfattare, levande och döda, som till exempel att Martines man under sitt besök i Sverige sover över hos sin historieprofessor Einar Bure.

Jag rekommenderar absolut den här serien till alla som uppskattar en traditionell deckare, en deckare som är karaktärsdriven och inte baserad på utredningsteknik. Och när jag nu klassificerar Hedströms böcker som traditionella menar jag inte på något sätt att de skulle vara ytliga och tandlösa. Det finns ämnen som engagerar även i hennes böcker.

Ingrid Hedströms officiella hemsida

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: