Skip to content

The Calling of the Grave av Simon Beckett

17 maj 2012

Ingen kommer undan sitt förflutna.

Vid första anblicken kunde det ha varit vad som helst – en sten, en trädrot, en växt av något slag. Men ur hedens fuktiga jord stack resterna av en hand upp, benen blänkte vita.

Det har nu gått åtta år sedan kroppen av en ung flicka hittades begravd ute på den ödsliga Dartmoorheden. Polisen var helt säker på att hon var ännu ett av våldtäktsmannen och seriemördaren Jerome Monks tonårsoffer. Monk erkände till slut och sattes bakom lås och bom. Rättsantropologen David Hunter och de andra i teamet ansåg fallet vara löst.

En morgon ringer det på David Hunters dörr. Där står kriminalpolis Terry Connor, en av dem som jobbade med Monkfallet. Tidigare var de nära vänner, men vänskapen fick ett tragiskt slut när Connor blev den indirekta orsaken till att Hunters fru och dotter omkom i en bilolycka. Nu berättar han att Monk har lyckats rymma från anstalten. Monk verkar nu ha siktet inställt på hämnd och hans måltavla är alla som ingick i teamet för åtta år sedan. Motvilligt låter Hunter sig övertalas att på nytt engagera sig i fallet. Snart upptäcker han att inget egentligen är som de en gång trodde. Under den gastkramande jakten blir Hunter alltmer osäker på vem han egentligen kan lita på.

(Beskrivning av handlingen hämtad från Minotaur som redan ger ut boken på svenska som ‘Från andra sidan graven‘. Tyvärr använder Minotaur frames vilket betyder att jag inte kan länka direkt till bokens sida utan bara till förlagets hemsida.)

——————————-

Det här är den fjärde boken om rättsantropologen David Hunter. Efter att jag läst den tredje svor jag att inte läsa några fler. Men så befann jag mig på resande fot och behövde en ny bok och den här var vad jag fick tag i.

Å ena sidan är det väl inga direkta fel på boken. Handlingen är inte mindre trovärdig än många andra kriminalromaners, det är spännande och personbeskrivningarna ganska nyanserade.

Så om det inte hade varit för huvudpersonen David Hunters eviga inre tjat om hur oduglig han är kanske jag tyckt bättre om den här boken. Men som det är nu kan jag tyvärr inte rekommendera den.

Simon Becketts officiella hemsida

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: