Hoppa till innehåll

Gone av Mo Hayder

28 december 2011

Polisinspektör Jack Caffrey står mitt uppe i en tidspressad utredning. En maskerad man har stulit en kvinnas bil mitt framför ögonen på henne. Ett allt vanligare brott, men problemet den här gången är att kvinnans dotter fanns i bilen när den stals.

Alla är övertygade om att det är bilen tjuven vill åt och att han kommer att släppa av flickan oskadd någonstans så fort han upptäckt henne. Men det är kallt ute så polisen kämpar ändå mot klockan för att hitta henne innan hon kommer till skada.

Allt eftersom tiden går och flickan inte kommer till rätta börjar polisen misstänka att det ändå inte var bilen förövaren vill åt utan flickan. Speciellt efter att Flea Marley påminnt om att det inte är första gången en bil stulits med en liten flicka i baksätet. I själva verket har det hänt två gånger tidigare. En gång släpptes flickan av oskadd men en flicka har aldrig kommit till rätta.

————————————–

Jag var mycket förtjust i de två första böckerna om Jack Caffrey, Birdman och The Treatment. De följande två, Ritual och Skin, var fortfarande starka och bra böcker på många sätt men i min mening innehöll de lite för mycket mysticism och den senare var alltför starkt knuten till den tidigare.

Så det var en mycket glad överraskning att den här boken är mer lik de två första. Den har ett större fokus på polisutredningen än mystiska varelser och ritualer. Den är också mer fristående även om det fortfarande finns trådar kvar från de tidigare böckerna. Här är de dock hanterade på ett sånt sätt att det inte är nödvändigt att ha läst de tidigare böckerna för att hänga med.

Den här boken är skickligt uppbyggd. Personporträtten är trovärdiga och ingen med minsta empatiska förmåga kan undgå att engageras och drivas av en önskan att få veta hur det ska gå. Jag har några mindre invändningar mot vissa dramaturgiska grepp Hayder tagit till för att dra ut på spänningen men på det hela taget har hon avhållit sig från de uppenbara deckartricken och spelar rent med sina läsare.

Jag rekommenderar gärna den här boken till de som vill både ha en spännande bok men också en där det länge är okänt vem förövaren är och man själv kan försöka lista ut vem det är.

Mo Hayders officiella hemsida

Mo Hayder gavs tidigare ut på svenska av B. Wahlströms men de har inte längre någon sida om henne.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: