Hoppa till innehåll

Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström

08 december 2011

Martine Poirot är undersökningsdomare i staden Villette i Belgien. I undersökningsdomarens uppgifter ingår att fastställa dödsorsaken vid oväntade dödsfall.

Därför blir hon inblandad i vad som först tycks vara en smitningsolycka. En populär 60-årig skollärarinna i staden blev påkörd av en bil som sedan försvann från platsen.

Flera vittnen hävdar dock att det verkade som om bilen väntat just på lärarinnan och kört på henne med vilje. Ett vittne påstår sig ha sett en främmande man vinka till föraren från en utsiktsplats i närheten av olycksplatsen.

Men när Martine och polisen börjar undersöka vem lärarinnan var och hennes bakgrund utsätts de för påtryckningar från flera av stadens höga politiker. Döljer det sig något i lärarinnans förflutna som hotar karriären för någon i hög position? Någon om är beredd att döda för att hålla sanningen dold?

————————————

Det känns lämpligt att Ingrid Hedström gjort en honnör till Agatha Christie genom att ge sin huvudperson efternamnet Poirot. Den här boken lyckas med konststycket att vara lite gammaldags i stilen men ändå kännas modern.

Boken inleds med en lista på de medverkande och en kort förklaring till vilka de är, något som ofta förekom i deckare från en så kallade guldåldern, böcker av just Agatha Christie men även till exempel Stieg Trenter och Maria Lang.

Den här boken är också vad som populärt brukar kallas karaktärsdriven. Den förlitar sig väldigt lite till teknisk brottsutredning. Visst får vi följa de olika steg utredningsgruppen tar för att finna olika svar, som att svårigheten att få fram telefonsamtalslistor eller husrannsakningstillstånd. Men framförallt handlar det om vad människorna i boken säger och gör, hur de reagerar.

Sedan handlar det om att låta de små grå cellerna arbeta och knyta ihop alla trådar. Något som framförallt Martine gör. Ibland med hjälp av sin make, historieprofessorn med svenskt påbrå, Thomas Heger. Och det gör hon bra. Visst låter Ingrid Hedström Martine, troligen för spänningens skull, vara snubblande nära att se sambanden och även att fatta de där dumma besluten som försätter henne i fara. Men inte i en sådan utsträckning att det blir störande.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken och kommer själv fortsätta läsa serien om Martine Poirot och Villette.

Ingrid Hedströms officiella hemsida

Ingrid Hedström ges ut av Alfabeta Bokförlag AB

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: