Hoppa till innehåll

Good as Dead av Mark Billingham

03 december 2011

Helen Weeks har börjat vänja sig vid sitt liv som ensamstående mamma. Hon tycker till och med att hon lyckas kombinera det med sitt arbete som polis.

Men en morgon när hon som vanligt stannar till på den lokala pressbyrån uppstår en situation som hon aldrig kunnat föreställa sig.

En man vars son dött i ett fängelse tror inte på att det skulle varit självmord. Han tänker hålla Helen och ytterligare en person som gisslan tills han fått en tillfredsställande förklaring.

Och den han förväntar sig ska ge honom de svar han önskar är Tom Thorne.

————————————–

Jag har varit en stor beundrare av Mark Billingham och hans Tom Thorne-böcker sedan den första, Sleepyhead, kom 2011. Jag tyckte också väldigt mycket om den fristående In the Dark som kom 2008 och hade Helen Weeks som huvudperson.

Så jag såg verkligen fram emot den här boken där de båda skulle vara med. Men jag hade nog föreställt mig att de skulle arbeta tillsammans och så blev det ju inte.

Istället är det Tom Thornes och hans team som kämpar mot klockan medan Helen hålls som gisslan instängd i en liten pressbyrå. Tidspressen spelar trots det inte den enda huvudrollen i boken utan fallet visar sig komplicerat så utredningsarbetet fångar också uppmärksamheten.

Den förtätade stämningen i den instängda pressbyrån och dess effekter både på gisslan och gisslantagaren är också spännande. In i det sista känns det osäkert både om Thorne ska hitta de svar gisslanstagaren önskar och vad den slutliga utgången av gisslanssituationen ska bli.

Jag tycker att det här var en alldeles utmärkt bok och rekommenderar den gärna. Men om man ännu inte läst något av Mark Billingham skulle jag antingen rekommendera att börja från början av Tom Thorne serien med Sleepyhead (Sömntuta). Eller att välja den fantastiska, fristående In the Dark som tyvärr inte tycks vara översatt till svenska.

Mark Billinghams officiella hemsida

Mark Billingham ges ut på svenska av Minotaur

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: