Skip to content

The Valkyrie Song av Craig Russell

12 juli 2011

Många tyskar bär fortfarande i dag på ärr från det förflutna. Från andra världskriget och från tiden då landet fortfarande var delat i öst och väst.

Andra försöker återuppväcka mer positiva inslag ur historien. I Hamburg finns krafter som verkar för att återupprätta staden som världsomspännande handelscentrum som på Hansans tid.

I en utredning som ställer många av Jan Fabels förutfattade meningar på sin spets kolliderar historiska element och framtida ambitioner.

Allting börjar med mordet på en engelsk popartist i Hamburgs glädjekvarter. Mördaren ser till att han förmår förmedla budskapet att Ängeln gjorde det innan han dör av sina skador.

Ängeln av Sankt Pauli var vad som antogs vara en kvinnlig seriemördare som i slutet av nittiotalet mördade flera män i Hamburgs glädjekvarter.

Men Jan Fabel tror inte att Ängeln är tillbaka. Det finns avgörande skillnader mellan mordet på popartisten och de som hon utförde. Istället blir han tvungen att överväga att Hamburg drabbats av en extremt kallblodig, skicklig och kvinnlig kontraktsmördare med kodnamn Valkyrian.

Kommer han att kunna stoppa henne innan hon stoppar honom?

—————————-

Jag tycker om Craig Russells serie om poliskommissarie Jan Fabel. De har en lite annorlunda ton än de brittiska och amerikanska kriminalromanerna vilket ger en omväxling.

Hans böcker drar gärna åt ‘mästerbrottslingshållet’ men han lyckas ändå ge dem en verklighetsförankring och beröra samhällsfrågor av olika slag.

Om jag skulle ha någon invändning mot den här boken är det att det är ganska många olika personer att hålla reda på. Men trots det och byte av berättar- och tidsperspektiv såväl som miljöer håller boken ett mycket bra tempo och den är svår att lägga i från sig.

Jag tycker absolut att det här är en läsvärd bok även om den kanske inte är den första eller ens femte boken jag skulle rekommendera någon att läsa.

Craig Russells officiella hemsida

Två av Jan Fabel-böckerna har översatts till svenska av Forum Bokförlag

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: