Hoppa till innehåll

Moonlight Mile av Dennis Lehane

11 juni 2011

Patrick Kenzie försöker få en fast anställning som privatdetektiv/utredare. Han har en dotter nu med sin partner Angie Gennaro och vill kunna erbjuda dem alla sorters trygghet, även ekonomisk.

Men hans egen inneboende rättspatos ställer till problem för honom då de som är den stora firmans klienter inte alltid står på rätt sida av lagen och det är svårt för Patrick att hålla god min inför dem.

Precis när han får en avgörande chans att bevisa att han kan rätta in sig i ledet och få en anställning dyker Beatrice McCready upp. För tolv år sedan kidnappades hennes systerdotter Amanda och Patrick hittade och förde hem henne igen. Något som höll på att kosta honom relationen med Angie och som han själv ifrågasatt.

Berättelsen om Amandas kidnappning som barn finns i Gone Baby, Gone (samma titel på svenska) som också gjorts till en alldeles utmärkt film med samma namn.

Nu är Amanda försvunnen igen och Beatrice vill att Patrick ska hitta henne. Igen. Men Amanda har planer som ingen annan känner till och farligt sällskap. Frågan är vad ett försök att hitta Amanda kommer att kosta Patrick den här gången.

———————

Jag var så glad och förväntansfull över att få läsa en ny bok om Patrick och Angie. Och jag blev inte besviken, det här är en riktigt bra bok.

Visserligen hade jag glömt hur mörka Lehanes böcker kan vara. De visar verkligen på att många i USA lever liv som är långt ifrån TV-Hollywood och deras dramatiserade amerikanska liv.

Det känns rimligt att Patrick som egenföretagare i en lågkonjunktur har det tufft ekonomiskt och faktisk skulle få problem att ersätta en stulen laptop.

Sedan är boken mycket amerikansk i många andra aspekter. Det förekommer organiserad brottslighet, vapen och annat våld. Men igen på ett sådant sätt att det känns rimligt, det är trovärdigt och passande i sammanhanget.

Den här boken uppfyllde alla mina förväntningar och jag rekommenderar den gärna.

Boken finns redan på svenska som En mörk välsignelse från Albert Bonniers förlag. Annika har läst den och var kanske inte lika positiv som jag.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: