Skip to content

Fever of the Bone av Val McDermid

13 mars 2011

Carol Jordan har fått en ny chef i Bradfield. En chef som tycker att hennes team av skickliga utredare skulle kunna användas på bättre sätt. Spridas ut till flera team.

Och att det inte finns någon anledning att använda Tony Hill som profilerare. Utan att polisens egna profilerare kan duga. Så när en försvunnen tonåring hittas mördad måste Carol och hennes team klara sig utan Tony.

Men Tony behöver inte sitta sysslolös. I Worcester har man utan framgång försökt lösa ett fall och eftersom de förstått att Tony bidragit med avgörande information för att lösa svåra fall i Bradfield bestämmer man sig för att anlita honom.

Tony tror egentligen inte på tesen att ingenting händer av en slump. Men att han plötsligt befinner sig på den ort där hans pappa, som han inte haft någon kontakt med och egentligen inte vill veta någonting om, nyss efterlämnat ett hus och en båt till honom leder till att han gör saker han svurit till Carol att han inte skulle göra.

Fallet i Worcester visar sig också handla om en försvunnen tonåring som mördats. Tony gör stora framsteg i att få fram en insiktsfull profil medan den profilerare som Carol fått om halsen inte bidrar med något utöver vad Carol själv kunnat sätta ihop. Av integritetsskäl pratar inte Carol och Tony med varandra om sina utredningar och det faktum att de möjligen kan vara sammankopplade verkar inte komma fram.

Och i Bradfield har flera tonåringar hittats mördade och minst ytterligare en har försvunnit.

————————–

Den första boken i serien om Carol Jordan och Tony Hill, The Mermaids Singing (Sjöjungfrun sjöng sin sång) är i min mening en av de starkaste, innovativa och banbrytande kriminalromanerna om profilerare och seriemördare. Serien fortsatte lika bra och var på min ‘jag kan nästan inte vänta tills nästa bok‘-lista.

Men så kom tv-serien. Även om den är bra är den inte lika bra som böckerna och skådespelarna som valts passade inte ihop med hur jag sett dem. För mig blev det väldigt störande när jag läste nästa bok att tv-skådespelarna hoppade in i mitt huvud och kom i vägen för min läsupplevelse.

Så serien halkade ner på min prioriteringslista. Men nu har jag alltså ändå läst den här, den sjätte boken i serien, och det är jag väldigt glad för. Den är lite som ett nyvaknande för serien. Relationen mellan Carol och Tony utvecklas och verkar äntligen röra lite på sig.

Val McDermid tar också tillvara sin förmåga att fånga upp nya företeelser i samhället och på ett trovärdigt sätt bygga ett scenario där företeelsen missbrukas på värsta tänkbara sätt. En viktig komponent i boken är det sociala nätverk på internet som ungdomar i Storbrittanien utnyttjar.

Jag rekommenderar mycket gärna den här boken. Den är skickligt sammansatt, spännande och fri från kursiverade mördare. Val McDermid spelar alltid rent spel med läsaren och speciellt i den här boken går det att hålla jämna steg med Tony och Carol i att lista ut vem mördaren är.

Val McDermids officiella hemsida

Boken finns på svenska som I mördarens nät från Alfabeta förlag

Annika som skriver bloggen ALKB har också läst boken och för en gångs skull är vi ganska överens

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: