Hoppa till innehåll

Body Work av Sara Paretsky

13 mars 2011

Privatdetektiven V I Warshawski besöker nattklubben Club Gouge där hennes kusin Petra fått ett jobb. Klubben har ett av Chicagos mest uppseendeväckande scenuppträdanden. En ung kvinna står i princip naken på scenen och låter personer ur publiken måla på hennes kropp.

Scenframträdandet är upprörande för många men de symboler som Nadia Guaman målar på The Body Artist är särskilt störande för en ung krigsveteran, Chad Vishneski. Nadia skjuts utanför klubben och dör i V Is armar. Chad är den uppenbart misstänkte men när polisen ska arrestera honom är han svårt skadad av vad som tros vara ett självmordsförsök.

V I är redan engagerad i fallet både på grund av att Nadia dog i hennes armar och att hon inte tycker om att hennes kusin hamnat i så våldsamma omständigheter. När Chads familj vägrar att tro att han är skyldig och engagerar henne som utredare kan hon ägna mer tid åt fallet.

Utredningen visar sig vara både komplicerad och farlig. V I kommer i kontakt med två familjer i väldigt olika miljöer men båda märkta av hur de påverkats av kriget i Irak. Så småningom visar sig fallet också handla om krigsindustrin, stora pengar och människor med mycket att förlora.

———————

Sara Paretsky är också en kriminalförfattare som varit banbrytande. Hon skriver hårdkokta privatdetektivromaner i en traditionell stil där hennes huvudperson i mycket är en ensamvarg som blir starkt engagerad i sina fall och inte tvekar att utsätta sig för fara.

Det banbrytande består i att hennes huvudperson är en kvinna. Trots sin fascination för vackra, gärna röda skor och silkesblusar är V I Warshawski en riktig tuffing vars kropp oftast pryds av blåmärken i olika läkningsgrad. Men hon är också varmhjärtad och intelligent och det är alltid intressant att följa hennes tankar och metodiska arbete för att hitta sanningen. Body Work är den fjortonde boken med V I som huvudperson.

Just för att Paretsky håller sig till den traditionella hårdkokta stilen är hennes böcker ett välkommet avbrott för en som läser så många kriminalromaner som jag gör. Här vet läsaren aldrig mer än vad V I kommer fram till. Det finns aldrig några kursiverade mördare eller andra metoder för att utforska de psykologiska motiven bakom en våldsverkares handlanden.

Det kan kännas frustrerande eftersom den information V I får fram länge kan tyckas fragmentarisk och utan sammanhang. Sakta men säkert börjar dock saker och ting kunna kopplas samman. Hennes böcker saknar heller aldrig spänning och dramatik.

Jag rekommenderar gärna Sara Paretsky, men man ska vara medveten om i vilken stil hon skriver och gilla den typen av böcker. Hennes böcker skulle säkerligen passa som reslitteratur vid ett besök i Chicago eftersom den staden spelar en stor roll i hennes böcker.

Sara Paretskys officiella hemsida

Sara Paretsky ges ut på svenska av Ordfront Förlag

En recension av Body Work i Washington Post

Inlägg i Deckarhusets Genreskola om Den hårdkokta deckaren

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: