Skip to content

The Reversal av Michael Connelly

05 februari 2011

Den framgångsrike försvarsadvokaten Mickey Haller blir minst sagt förvånad när han plötsligt kontaktas av åklagarmyndigheten och ombedd att byta sida.

En dömd barnamördare som suttit i fängelse i 24 år ska få en ny rättegång då DNA-testning visat att avgörande bevismaterial inte kan kopplas till honom.

Mickey tror liksom åklagarna att den dömde trots det var den skyldige och antar erbjudande. Med det villkoret att han får välja sin egen utredare från polismyndigheten.

Han väljer sin halvbror, Harry Bosch. Mickey och Harry har bara vetat att de är halvbröder några år och det är framförallt för att han respekterar Harrys kompetens som utredare.

Deras samarbete löper inte smärtfritt. Men deras olika förmågor kompletterar varandra. Dessutom måste Harry vänja sig ur sin livsstil som enstöring nu när han är ensamstående pappa.

———————–

Jag har alltid tyckt att det var ett smart drag av Michael Connelly att variera skrivandet om Harry Bosch med fristående böcker. Men ännu smartare har för mig som trogen läsare varit att låta någon eller några karaktärer från andra böcker dyka upp. Det skapar en Michael Connelly-verklighet att känna igen sig i.

Som parentes kan nämnas att deckarförfattare ibland saluterar varandra genom att låta personer från någon annans böcker bli omnänmda, inte som fiktiva personer utan som verkliga, i sina egna böcker. På det sättet har Harry Bosch refererat till privatdetektiven Elvis Cole från Robert Craisböcker. Och tvärtom.

I den här boken tar Connelly steget fullt ut och låter både Mickey Haller och Harry Bosch vara huvudpersoner. Avsnitten som är skrivna från Mickeys perspektiv är skrivna i första person medan avsnitten skrivna från Harrys perspektiv är skrivna i tredje person. Precis som de enskilda böckerna.

Jag var inte odelat förtjust i den första boken om Mickey Haller, The Lincoln Lawyer (I lagens limo) som för övrigt kommer som film nu med Matthew McConaughey. Däremot blev jag riktigt förtjust i den andra, The Brass Verdict (Gatans lag). I och med den här boken har han blivit en av mina favoritkaraktärer.

Liksom Michael Connelly förblir en av mina favoritförfattare. Hans böcker är alltid välkomponerade. Jag behöver aldrig kämpa för att komma in i en Connellybok. Texten flyter, handlingen är lagom spännande och det, som jag vill minnas det, befriande fritt från kursiverade mördare.

Jag rekommenderar gärna den här boken, eller i princip vilken som helst av Michael Connellys böcker.

Michael Connellys officiella hemsida

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: