Skip to content

Dark Blood av Stuart MacBride

16 oktober 2010

Logan McRae är inte nöjd med livet. Den befordran han trodde han skulle få gick till en, som han anser, synnerligen inkompetent kollega och Logan själv är tvungen att fortsätta göra som han blivit tillsagd.

Just nu har han till råga på allt blivit tillsagd att den nyligen frigivne Richard Knox kommer sig tillrätta i det hus han ärvt av sina morföräldrar i Aberdeen. Richard Knox har suttit i fängelse för att ha fört bort och brutalt våldtagit en 68-årig man i Newcastle. Nu påstår Knox att han funnit Gud och att han är en förändrad man som bara vill leva i lugn och ro i Aberdeen. En polisinspektör från Newcastle, DSI Danby som var den som tog fast Knox är också med i Aberdeen för att övervaka det hela.

Samtidigt förväntas Logan lösa en serie rån mot juvelerarbutiker, komma till rätta med att gangstern Hamish Mowat tycks anse att han har Logan i sin ficka samt hålla sams med sin flickvän som varken uppskattar Logans nuvarande negativa attityd till livet eller hans överdrivna alkoholkonsumtion.

———————–

Jag tror inte att det var den här bokens fel att jag har haft så svårt att ta mig igenom den, det var nog snarare resten av mitt liv som kom i vägen.

För den här boken innehåller fortfarande alla de komponenter som gör att jag tyckt så mycket om MacBrides böcker om Logan MacRae. De är mörka, verklighetsförankrade med skarpa observationer och samhällskritska kommentarer, personerna i böckerna är mångfacetterade och precis lagom originella och humorn är bitsk men mycket underhållande.

Jag tycker också mycket om Logan McRae som är i ständig utveckling i böckerna. Han kan vara disträ, stressad och tankspridd. På dåligt humör och grinig. Men han är smart och verkligt duktig på sitt jobb. Han lyckas knyta ihop trådarna och kommer oftast fram till sanningen även om han åker på en del smällar på vägen, både bildligt och bokstavligt talat.

Dessutom upplever jag att MacBrides böcker ger en trovärdig bild av polisarbetet. Här är det nästan aldrig frågan om att kunna ägna all tid och samtliga polisresurser åt att utreda ett brott utan McRae och hans kollegor är alltid belastade med att bolla flera olika utredningar samtidigt.

Jag rekommenderar gärna den här boken och även övriga böcker om Logan McRae av Stuart MacBride. Dock måste sägas att flera av dem innehåller mycket våld och ibland mycket äckliga beskrivningar.

Stuart MacBrides officiella hemsida

Stuart MacBride ges ut på svenska av Minotaur

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: