Hoppa till innehåll

Lethal Legacy av Linda Fairstein

13 september 2010

När en kvinna blivit överfallen i sin lägenhet av en man i en gasmask kallas Alex Cooper dit i egenskap av den inom distriktsåklagarväsendet som är specialiserad på våldsbrott mot kvinnor.

Men offret, Tina Barr vill inte prata med vare sig Alex eller polisen. Den ihjälslagna kvinna polisen hittar i hennes lägenhet nästa dag är inte Tina.

Polisen kan inte hitta Tina, men de hittar en en gammal bok med juvelbeklädda pärmar som leder dem till New York Public Library och dess samlingar av sällsynta böcker.

Det visar sig att vissa boksamlare tar böcker på blodigt allvar och är bokstavligt talat beredda att gå över lik för att komplettera sina samlingar.

—————————-

Linda Fairstein fortsätter sin vana att presentera de mer dolda delarna av någon av New Yorks många sevärdheter, kulturinrättningar eller historiska minnesmärken. Stundtals kan jag tycka att det kan bli lite väl många detaljer, men på det hela taget gör hon det mycket skickligt och jag ökar på min lista med platser jag vill besöka i New York med varje bok jag läser.

Det är trevligt och hemtamt att återuppta bekantsskapen med Fairsteins huvudpersoner; distriktsåklagaren Alex Cooper och poliserna Mike Chapman och Mercer Wallace med flera. Dock är det en smula frustrerande att deras inbördes relationer, framförallt relationen mellan Alex och Mike fortsätter att stå och stampa.

Det händer visserligen åtskilligt i bådas deras liv men i hela serien har det legat i luften att de ska bli ett par. I den här boken uttrycker Alex tankar på att relationen dem emellan kanske inte uppnått sin fulla potential. Men längre än så utvecklas inte det hela.

Det är också lite irriterande att när jag började läsa den här serien var Alex Cooper och jag jämngamla, men nu är jag plötsligt mycket äldre än vad hon är. Men det är ju ingenting som någon annan behöver störa sig på.

För mig kommer Linda Fairsteins böcker aldrig att bli de som jag skulle välja först av alla att läsa. De har ett lite för likartad upplägg bok från bok. Samtidigt gör det hennes författarskap pålitligt och hon skriver även skickligt och drivande så jag kommer fortsätta köpa och läsa hennes böcker.

Jag har heller inga problem att rekommendera hennes böcker, även om det finns andra författare jag skulle rekommendera i första hand. Hennes böcker är helt klart läsvärda så även den här. Det går också alldeles utmärkt att läsa hennes böcker oberoende av varandra.

Linda Fairsteins officiella hemsida

New York Public Library

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: