Hoppa till innehåll

Maps of Hell av Paul Johnston

09 september 2010

En man vaknar i ett rum som inte är mer än en cell. Han är naken, blåslagen, smutsig och fylld av känslor av hat och ilska. Han kan inte minnas vem han är, eller var han är. Men han vet att han måste därifrån.

Medan han kämpar för att återvinna sitt minne och sin identitet inser han att han befinner sig i något som mest av allt påminner om ett fångläger. Han börjar misstänka att han utsatts för någon slags av hjärntvätt.

När han lyckas rymma kan inte släppa en känsla av att han lämnat någon i lägret som är mycket viktig för honom. Han vet inte hur han ska ta sig till något som kan betraktas som säkerhet, han vet inte vem han kan lita på. Han vet inte ens om han kan lita på sig själv.

————————–

Paul Johnston är en av mina absoluta favoritförfattare. Han har skrivit tre olika serier i genren kriminalromaner. Den första utspelar sig i ett framtida Edinburgh. En ganska mörk men mycket intelligent serie med en mycket tilltalande huvudperson. Quintillian ”Quint” Dalrymple har drag både från den klassiska privatdeckaren och den hårdföre polisen. Ensamvarg, hängiven, tuff, smart och känslig på samma gång. Quintserien har tyvärr aldrig blivit översatt till svenska.

Sedan skrev han en serie på tre böcker som utspelar sig i Grekland. De här böckerna är på många sätt våldsammare, grymmare och blodigare. De brott som beskrivs kontrasterar starkt mot de vackra miljöer de utspelar sig i. Men även i de här böckerna är huvudpersonen mycket lätt att tycka om. Alex Mavros har en mamma från Skottland och en grekisk pappa. Hans familj har blivit drabbad av några av de mer brutala politiska vändningar som ägt rum i Grekland. Böckerna integrerar också skickligt både historiska och politiska kommentarer i berättelsen. Inte heller den här serien har blivit översatt till svenska.

Nu senast har Paul Johnston skrivit tre böcker om kriminalromanförfattaren Matt Wells. Han hamnar i blickfånget för djävulsdyrkare och seriemördare och när hans familj och vänner utsätts för fara tvingas han i närkontakt med sådant han tidigare bara skrivit om. De två första böckerna utspelar sig i London och Maps of Hell som är den tredje utspelar sig i USA.

Alla tre böckerna i den här serien är riktiga bladvändare och det känns på sätt och vis logiskt att handlingen förflyttats till USA eftersom hela den här serien har lite av en amerikansk ton över sig. Matt Wells och hans vänner känner sig tvingade att ta lagen i sina egna händer, möta våld med våld och även att ta till vapen.

Jag är ju egentligen mer förtjust i den typ av kriminallitteratur som de två första serierna kan anses tillhöra. Men jag läser ändå de här böckerna med stor behållning. Johnston är en mycket skicklig författare och har man väl börjat läsa någon av Matt Wells-böckerna är det i princip omöjligt att lägga den ifrån sig innan den är slut.

Det är alltid spännande och handlingen är fylld av överraskande vändningar. Personerna i böckerna är intressanta och trovärdiga. Om jag har någon invändning mot dem är det möjligen att de är lite för hopbundna. Man kan säkert läsa var och en fristående från de andra men det är en mycket stor fördel att ha läst dem alla i kronologisk ordning.

De två första Matt Wells-böckerna ska finnas översatta till svenska och utgivna av Förlaget Harlequin men jag lyckas aldrig få upp någon av dem när jag söker på Bokus eller Ad Libris. Eventuellt finns de bara tillgängliga genom förlagets bokklubb? Nu när några av hans böcker äntligen blivit översatta till svenska irriterar det mig att det ska vara så svårt att få tag i dem.

För den som kan tänka sig att läsa på engelska rekommenderar jag vilken som helst av Paul Johnstons böcker. Jag rekommenderar gärna Maps of Hell men tycker att det i så fall är bättre att börja från början i serien med The Death List.

Paul Johnstons officiella hemsida

Om Quint-serien som utspelar sig i Edinburgh på 2020-talet

Om Alex Mavros-serien som utspelar sig i ett modernt Grekland

Om Matt Wells-serien

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: