Hoppa till innehåll

Midvinterblod av Mons Kallentoft

15 augusti 2010

Det är den kallaste vintern i mannaminne och en man hittas hängd i ett träd ute på Östgötaslätten. Tillvägagångssättet påminner om de gamla asatroendes ritualer vid människooffer och kriminalinspektör Malin Fors ger sig ut på jakt efter mördaren.

Men rör det sig verkligen om ett offer? Och varför har någon velat ge sig på Bollbengan, en av Linköpings utstötta? Under de kalla stjärnorna svävar Bollbengans ande och manar på Malin att ta reda på hans historia.

Beskrivningen av bokens handling hämtad från Mons Kallentofts hemsida.

————————————-

Även om det var lite svårt att sätta sig in i den extrema vinterkyla som beskrivs i boken eftersom jag läste den i en lika extrem sommarvärme gjorde den här boken att bra jobb med att dra mig in och hålla mig fången.

Kallentofts upplägg att låta den döde Bollbengan berätta och kommentera fungerade bra och förde tankarna till Alice Seboltds ”The Lovely Bones” (Flickan från ovan). De delarna av boken kändes insiktsfulla och gjorde att boken skilde sig från så många andra deckare.

Det som tyvärr däremot inte skilde sig så mycket från andra deckare var polisgruppen i boken. Visst var det, åtminstone från ett svenskt perspektiv, ett annorlunda grepp att låta den tongivande polisen som prioriterar sitt arbete, har alkoholproblem och sociala problem vara en kvinna. Men i övrigt måste medlemmarna i gruppen tyvärr beskrivas som ganska stereotypa.

Det sagt är inte personerna i boken ointressanta på något sätt. Miljöbeskrivningen är i min mening stundtals lite för dramatisk, men det är ett effektivt sätt att skapa en stämning. Handlingen är skickligt konstruerad och trovärdig.

Sammantaget tycker jag att boken är helt ok och rekommenderar den till de som vill läsa en svensk polisroman.

Mons Kallentofts hemsida

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: