Hoppa till innehåll

Bleed for me av Michael Robotham

08 augusti 2010

14-åriga Sienna Hegarty är bästa vän med psykologen Joe O’Loughlins äldsta dotter, Charlie. Joe och hans fru Julianne har separerat sedan Joes inblandning i ett kriminalfall ledde till att Charlie utsattes för stor fara. Men när Sienna dyker upp täckt av blod hos Julianne och sedan försvinner ringer hon ändå till Joe.

När Joe hittar Sienna är hon i chocktillstånd och påstår sig inte minnas vad som hänt. I hennes rum hittar polisen hennes far, deras före detta kollega med skallen krossad och strupen avskuren. Det visar sig att blodet på Sienna var hennes far och polisen tror sig ha ett enkelt fall, att Sienna mördat sin far.

Joe som har känt Sienna länge misstänker visserligen att allting inte stått rätt till i familjen Hegarty men är inte lika säker på att Sienna mördat sin far. Han observerar beteenden på Charlies och Siennas skola som får honom att ifrågasätta vilken typ av relation en av lärarna hade till Sienna. Eftersom polisen redan verkar ha bestämt sig för vad som hänt ber han sin gamle vän, den före detta polisen Vincent Ruiz om hjälp att få fram sanningen.

—————————–

Michael Robotham är en av mina nya favoritförfattare. Han är ursprungligen journalist och har även arbetat som spökskrivare för memoarer för bland annat Geri Halliwell från Spice Girls. 2004 publicerade han sin första kriminalroman och den här är den femte i vad som måste kallas en serie, men en serie med ett lite annorlunda upplägg. Han har även skrivit en helt fristående kriminalroman.

Trots att Robotham nu bor i Australien utspelar sig hans böcker framförallt i och kring London. Hans serie fokuserar på en ensemble av personer, inte som i många andra böcker personer som är delar av ett team utan länkade på andra sätt och alla är inte med i samtliga böcker.

Huvudpersonen varierar mellan böckerna. Huvudpersonens roll är mycket viktig i varje bok eftersom Robotham skriver i första person presens. Det är ett mycket utmanande och svårt sätt att skriva på men jag tycker att han lyckas. Jag uppskattar att jag får ta del av fakta och viktiga upptäckter i fallet i samma takt som huvudpersonen. Det utesluter också ”mördarens röst” vilket är uppfriskande.

Också i den första boken, The Suspect, (finns på svenska som Den misstänkte) är Joe O’Loughlin huvudperson. Just i egenskap av misstänkt för ett brott. Ett brott som Vincent Ruiz och hans team, bland annat inkluderande Alisha Barba utreder.

I den andra boken, The Drowning Man / Lost, (finns på svenska som Förlorad) är Vincent Ruiz huvudperson. I den tredje boken The Night Ferry (finns på svenska som Nattfärjan) är Alisha Barba huvudperson. I den fjärde, Shatter, och den här den femte är Joe O’Loughlin huvudperson igen.

Joe är en intressant huvudperson. Som psykolog har han förmågan att analysera andra människor, förstå och se djupare än vad som sägs. Men han är ingen perfekt människa och har problem att handskas med sina egna problem. Ett av de problem han har svårast att hantera är att han har Parkinson’s. Han ligger vaken på nätterna och listar till vilka av sin kropps funktioner han förlorat kontrollen.

Jag är mycket förtjust i Robothams serie och rekommenderar den mer än gärna. Det går att läsa böckerna fristående men jag rekommenderar att läsa dem i kronologisk ordning.

Michael Robothams officiella hemsida

Albert Bonniers förlags sida om Michael Robotham

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: