Skip to content

White Nights av Ann Cleeves

04 augusti 2010

Midsommar på Shetlandsöarna, den tid på året när fåglarna sjunger vid midnatt och solen aldrig går ner. I en avlägsen dal, precis vid vattnet, ligger Herring Gallery. Här förbereder man en vernissage, och Jimmy Perez, poliskommissarie på ön, är en av gästerna. Det är förvånansvärt nog ganska glest med besökare, trots att många inbjudits. Så anländer en okänd, välklädd man, går fram till en målning och brister i häftig gråt. Perez tar honom åt sidan och det framgår att mannen inte vet vem han är och varifrån han kommer. Och så är han plötsligt försvunnen. Nästa dag hittas han mördad i en lada intill, med en clownmask för ansiktet…

Beskrivning av handlingen hämtad från Albert Bonniers förlags sida om den svenska översättningen av boken; Vita nätter.

————————————-

Jag hade lättare att komma in i den här boken än i den första boken i serien. Kanske för att jag redan kände de två huvudpersonerna, kanske för att den här boken inleds med och drivs framåt av en serie av händelser snarare än tankarna och funderingarna hos olika personer.

Det sagt är det precis som i den första boken många personer som presenteras, med invecklade inbördes relationer i nutid och i dåtid. Konflikten mellan de infödda Shetlänningarna, inflyttade Shetlänningar och tillfälliga besökare kvarstår som ett tema i boken.

De här böckerna är egentligen ingenting för den som vill försöka själv lista ut vem gärningsmannen är, helst innan det avslöjas i boken. Här handlar det istället om att lära känna och förstå olika människoöden och det är inte alltid människor beter sig på det sätt som känns mest logiskt och rätt för en själv.

Jag rekommenderar gärna den här boken.

Ann Cleeves officiella hemsida

Sidan om Ann Cleeves hos Albert Bonniers förlag

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: