Hoppa till innehåll

Red Bones av Ann Cleeves

04 augusti 2010

När en ung arkeolog vid utgrävningar på Whalsey, en av de mindre Shetlandsöarna, hittar kvarlevor av en människa, blir öborna förbryllade. Är skallen ett fornfynd eller något av senare datum? Kort därefter skjuts en äldre kvinna till döds i en mystisk olycka. Polisen Jimmy Perez kallas till platsen av kvinnans sonson, Sandy Wilson, som också är kollega till Perez.
Det ödsliga landskapet och det vidsträckta havet har frambringat ett obändigt och hemlighetsfullt folk. Mima Wilson hade varit en enstöring, hon hade sin mark, sin stolthet och sin familj. Men varför reagerade hon så märkligt på det arkeologiska fyndet? När Perez inleder sin undersökning bland lokalbefolkningen finner han två släkter som sedan generationer legat i fejd med varandra och vars avund, snikenhet och förbittring delat samhället i två läger. Han känner sig ensam och osäker, omgiven av främmande människor, långt hemifrån. När den tidiga våren sveper in ön i en klaustrofobisk dimma inträffar ytterligare ett dödsfall. Jimmy Perez inser att gamla hemligheter måste fram i ljuset om en mördare ska kunna hindras att slå till igen…

Beskrivning av handlingen hämtad från Albert Bonniers förlags sida om den svenska översättningen av boken; Rött stoft.

————————————-

Den tredje boken i Ann Cleeves serie som utspelar sig på Shetlandsöarna. Jag tycker att den här serien blir starkare och starkare med varje bok. I den här framstår tydligare än någonsin hur karga och avlägsna öarna är. Hur beroende de boende blir av relationen till de få människor de har omkring sig. Hur svårt det kan vara att vara nykomling och kanske har nya idéer om hur man kan leva sitt liv.

Jag tycker at det fortfarande är intressant att läsa om polisen Jimmy Perez och hans relation till inflyttade Fran Hunter. Hans funderingar kring sitt yrkesval och övervägande av andra möjligheter. Jag är också imponerad av de många andra människoporträtten Ann Cleeves levererar. Trots att de är många är de alla fortfarande mångfacetterade och känns äkta.

Jag rekommenderar gärna den här boken.

Ann Cleeves officiella hemsida

Sidan om Ann Cleeves hos Albert Bonnier förlag

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: