Hoppa till innehåll

Raven Black av Ann Cleeves

04 augusti 2010

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön.Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross.
Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla – men en av dem är en mördare. Vem?

Beskrivning av handlingen hämtad från Albert Bonniers förlags sida om den svenska översättningen av boken; Svart som natten.

——————————-

Till att börja med tyckte jag att den här boken var ganska seg. Men jag tyckte mer och mer om den ju längre jag kom i den. Personerna i boken kändes äkta för mig och jag tyckte mycket om de två huvudpersonerna, polisen Jimmy Perez och den ensamstående mamman och konstnären Fran Hunter.

Perez är sitt namn till trots infödd Shetlänning med Fran är inflyttad från England. Deras olika perspektiv och sätt att relatera till människor ger en intressant dynamik till boken. Många av personerna i boken är precis så speciella och fast i olika mönster som jag föreställer mig att människor i relativt små och avskilda samhällen kan bli, framförallt människor som bor på avlägsna öar.

Jag rekommenderar gärna den här boken men den är ingenting för den som vill ha en bladvändare eller en drivande handling. Speciellt i den här första boken i hennes Shetlandsserie är det många nya personer och mijöer att hålla i huvudet. Det är också många människoöden och hemligheter som måste avslöjas innan Catherines mördare avslöjas.

Ann Cleeves officiella hemsida

Sidan om Ann Cleeves hos Albert Bonniers förlag som ger ut Shetlandsserien på svenska

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: