Hoppa till innehåll

The Private Patient av P D James

01 juli 2010

Ända sedan Rhoda Gradwyn var ett barn har hon haft ett mycket missprydande ärr över ena kinden. Nu när hon fyllt 47 beslutar hon sig plötsligt för att låta en plastikkirurg ta bort det. När han undrar varför svarar hon kryptiskt att det är för att hon inte längre har användning för det.

Rhoda väljer att låta George Chandler-Powell utföra operationen på den privata klinik han installerat i godset Cheverell Manor i Dorset. Hit kommer kända personer som hoppas hålla sina plastikoperationer hemliga och misstanken finns att Rhoda har baktankar med att bli opererad just där.

Rhoda är nämligen en berömd undersökande journalist, känd för att gräva fram fakta och publicera dem utan tanke på konsekvenserna för de inblandade. Cheverell Manor döljer inte bara information om kända patienter, även de som arbetar där har hemligheter de inte skulle vilja att Rhoda upptäckte.

När Rhoda hittas död kallas Adam Dalgliesh och hans speciella utredningsgrupp in. Nu avslöjas sakta men säkert alla de hemligheter som gömts på Cheverell Manor.

—————————–

Den första boken om Adam Dalgliesh skrevs 1962. Själv såg jag tv-serien på 80-talet och började nog också läsa böckerna då. Det är därför lite svårt för mig att acceptera att han nu är i samma ålder som då och äntligen står i begrepp att gifta sig.

Bortsett från det uppskattade jag verkligen den här boken. Den är mycket välskriven och berättelsen skickligt konstruerad. Men man ska nog tycka om att läsa för läsupplevelsens skull för att tycka om den.

Personerna i boken, deras historia och bakgrund byggs upp successivt, det kräver uppmärksamhet och tålamod att pussla ihop ledtrådarna och sammanhangen. Men det är väl värt mödan och upplösningen är både alltför mänsklig och ondskefull, motiven gör brottet förståeligt om än oförlåtligt.

Jag rekommenderar gärna den här boken.

P D James officiella hemsida

P D James ges ut på svenska av Wahlström&Widstrand

The Private Patient finns på svenska som Patienten

En artikel om P D James i Aftonbladet

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: