Hoppa till innehåll

Play Dead av Richard Montanari

30 april 2010

Titel i USA: Badlands

Polisdetektiverna Kevin Byrne och Jessica Balzano ska egentligen arbeta med så kallade cold cases. Och utredningen började med det flera månader gamla mordet på Caitlin O’Riordanm en tonåring som rymt hemifrån. Hon hittades död i en glasmonter i ett övergivet hus i det nedgångna området Badlands i Philadelphia.

Men Byrne och Balzano hittar kryptiska ledtrådar som leder till fler mördade rymlingar och med varje kropp följer nya ledtrådar. Det blir uppenbart att någon leker en katt och muslek med polisen ochatt hitta mördaren är det enda sättet att förhindra flera nya mord.

——————————-

Den här boken är väldigt mycket i samma stil som de tidigare böckerna med Byrne och Balzano som huvudpersoner. De är hängivna sitt yrket, nästan balanserande på gränsen till besatta. De har egenheter, även om deras privata liv och bekymmer inte ges särskilt mycket utrymme i just den här boken.

Brottslingarna i Montanaris böcker är störda, intelligenta seriemördare. De ges därför mycket utrymme i böckerna, vi får riklig insyn i brottslingens historia, planer och tankar. Det är enbart Montanaris växling mellan olika berättarperspektiv och tidsskiften däremellan som förhindrar läsaren full insyn i vad som kommer att hända och på så sätt bibehåller spänningen.

Jag kan förstå att det är lockande att skriva om den här typen av brottslingar, att hitta på alla kluriga ledtrådar och pussel brottslingen lägger ut för poliserna. Och jag tycker att det är spännande att läsa den här typen av kriminalromaner också, även om de inte känns helt realistiska.

Den här typen av böcker blir mer av ett abstrakt, spännande men verklighetsfrämmande pussel och eftersom jag läser så många olika typer av kriminalromaner tycker jag det är bra som omväxling. Det sagt lever naturligtvis de tonåringar som rymmer hemifrån till ett liv på gatorna ett farligt liv som kunde beskrivas realistiskt och gripande sätt. Men det finns säkert såna böcker också för den som föredrar det.

Jag rekommenderar den här boken till de som vill läsa en spännande deckare som erbjuder möjlighet att motionera hjärncellerna utan att beskriva en typ av mördare man börjar oroa sig för att själv råka ut för.

Richard Montanaris officiella hemsida

De tre första böckerna om Byrne och Balzano finns på svenska från Norstedts

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: