Skip to content

Oscar Wilde and the Candlelight Murder av Gyles Brandreth

14 april 2010

Titel i USA: Oscar Wilde and a Death of No Importance

När Oscar Wilde hittar en ung man som han kände mördad anmäler han först inte mordet till polisen. Pojken låg till synes fridfullt på en orientalisk matta med tända ljus runt omkring sin kropp i ett hus som endast användes för diskreta möten.

Oscar berättar dock om sitt fynd för sina vänner Robert Sherard och Arthur Conan Doyle och de följer med honom tillbaka till mordplatsen. Men när de kommer dit syns inte ett spår av vare sig kroppen eller allt det blod Oscar påstod sig ha sett.

Trots det uppmuntrar Arthur Conan Doyle honom att uppsöka hans vän Aidan Fraser som precis blivit befordrad inom Scotland Yard. Fraser lovar att undersöka mordet, men tycks därefter inte göra någonting alls.

Oscar däremot kan inte släppa tanken på att hans unge väns mördare skulle komma undan ostraffad och försöker själv lösa fallet.

————————–

Det här är den första boken i Gyles Brandreths serie med Oscar Wilde som huvudperson och detektiv. Jag är glad att det inte var den första boken i serien jag läste för de andra två är mycket bättre.

Den här boken är inte dålig, men den är långsammare, utan det driv man förväntar sig av en kriminalroman. Däremot är det en intressant inblick i Oscar Wilde som person och hans liv och relationer.

Författaren inspirerades att skriva serien på grund av vänskapen mellan Oscar Wilde och Arthur Conan Doyle. Wilde påstås vara förebilden för Sherlocks bror Mycroft.

Jag rekommenderar gärna den här serien, den första boken framförallt för de som är nyfikna på Oscar Wilde och de andra två som utmärkta historiska kriminalromaner kryddade med Oscar Wilde citat.

Det skadar ju inte heller att serien har några av de vackraste bokomslag jag sett.

Den officiella webbsajten om Gyles Brandreths Oscar Wilde-serie

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: