Hoppa till innehåll

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson

29 mars 2010

När Lisbeth Salander trodde sig sviken av Mikael Blomkvist använder hon sin nyfunna rikedom till att förnya sig själv och resa runt i världen.

När hon slutligen kommer tillbaka till Stockholm håller hon en låg profil trots att hon tror sig ha kontroll på sina främsta fiender. Hon känner sig först helt ensam i världen, men lyckas återuppta kontakten med åtminstone två personer som betyder mycket för henne.

Men en av hennes fiender har i sina försök att hitta en väg att komma åt Lisbeth utan att ställa till det för sig själv rört om i ett riktigt ormbo. Det leder till att flera människor mördas och snart är Lisbeth jagad av både våldsmän och polisen.

Mikael Blomkvist tror på Lisbeth och vill hjälpa henne, men lyckas endast få till en mycket begränsad kommunikation med henne. När även Lisbeths vänner börjar råka illa ut bestämmer hon sig för att hon måste lösa problemet själv, utan hjälp.

—————————-

Nu när jag sträckläst den här boken kan jag inte längre förstå varför jag hade så svårt att komma in i den förut. Jag minns förstås vad det var som irriterade mig i början, och började inte heller om i boken utan fortsatte där jag var. Och den här gången kunde jag alltså inte lägga ifrån mig boken förrän den var slut.

Jag har fortfarande lite svårt för vissa aspekter i den här serien, till exempel Mikael Blomkvists oemotståndlighet och förmåga att ha flyktiga relationer med flera kvinnor utan några negativa konsekvenser. Allt tack vare att han skulle vara JBS – jävligt bra sex.

Jag kan nog också tycka att även om persongalleriet är stort, och många är fullödiga och intressanta personligheter är det också ganska många som är förvånansvärt ensidiga.

Men det överskuggas av allting som är bra och som suger in mig i boken. Stilen är detaljrik, men detaljerna är skickligt inkluderade. I den här boken ger det berättelsen en känsla av verklighetsåtergivning.

Början av boken är, förutom delen om Karibien, framförallt ett byggande av grunden för resten boken: etablering av personerna, en kronologisk redogörelse av olika händelseförlopp och många detaljer. Så ungefär en tredjedel in i boken kommer händelsen som är som en spark i magen.

Därefter, när jag redan är otroligt angelägen att få veta vad som egentligen hänt, jobbade Stieg Larsson mycket skickligt med att variera perspektiv, variera informationsrika och händelserika kapitel på ett sätt som håller spänningen på topp ända till sista sidan av boken.

Jag rekommenderar gärna den här boken till vem som helst som vill läsa en bra bok. Den ger mycket att fundera på både vad gäller förhållanden i vårt samhälle och mänskliga relationer. Men som läsare måste man vara beredd på att det är en lång och detaljrik bok.

Själv ska jag försöka få tag i Luftslottet som sprängdes redan i morgon.

Den officiella Stieg Larsson – Millenium hemsidan

Stieg Larsson ges ut av Norstedts Förlag

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: