Skip to content

Blind Eye av Stuart MacBride

20 mars 2010

Det är sommar och soligt i Aberdeen, men brottsligheten är minst lika mörk som vanligt. Om inte mörkare, polisen hittar en hel husvagn fylld med insmugglade automatvapen och fruktar en upptrappning av uppgörelser mellan olika kriminella gäng.

Samtidigt angriper någon polska immigranter och torterar dem. Deras ögon har avlägsnats och ögonhålorna bränts. Hittills har samtliga offer överlevt, men de är alla för rädda för att hjälpa polisen att identifiera den skyldige.

Logan McRae arbetar hårt för att bevisa för sina överordnade att han är en kompetent polisman. Men trots att flera av de närmast överordnade i princip slåss för att få ha honom delaktig i just deras utredning tycks den högre ledningen fortfarande tvivla.

I de nu pågående utredningarna står han bakom flera viktiga genombrott, men ganska snart tycks hans tur vända och han popularitet dalar hos de överordnade samtidigt som han själv hamnar i flera farliga situationer.

—————————–

Stuart MacBride har en väldigt speciell ton i sina Logan McRae-böcker som jag måste erkänna att jag är väldigt förtjust i. Den brottslighet som beskrivs i hans böcker är ofta kallsinnig och grym, men böckerna genomsyras av en visserligen bitsk men humoristisk ton.

Det är också befriande fritt från stereotyper i hans böcker. ”The good guys” är felbara och har svagheter, precis som flera brottslingar visar sig ha goda egenskaper av olika slag.

Logan McRae är idealistisk och intelligent. Han har en förmåga att kommunicera förutsättningslöst med brottslingar, brottsoffer och vittnen som gör att han kan göra genombrott som inte andra lyckats uppnå. Men han kan vara känslosam, naiv och lite för fokuserad på viss information.

Om det är dessa egenskaper eller att han bara är otursbenägen som ställer till det för honom är inte alltid klart, men det är både lite frustrerande för oss som hoppas på det bästa för honom samtidigt som det bibehåller spänningen i böckerna.

Jag kommer att fortsätta läsa Stuart MacBride och rekommenderar gärna den här boken till de som gillar realistiska, spännande kriminalromaner med ett starkt inslag av humor.

Stuart MacBrides officiella webbsida är under konstruktion

Stuart MacBride har även en blog

Stuart MacBride ges ut på svenska av Minotaur

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: