Hoppa till innehåll

Kiss of Evil av Richard Montanari

20 februari 2010

John Paris är detektiv vid mordroteln i Cleveland, Ohio. Efter att jobbet kostat honom hans äktenskap lever han ett ensamt liv som egentligen fokuserar helt på arbetet. Han är en hängiven och duktig detektiv som sköter sitt jobb enligt regelboken och alltid på jakt efter den verklige gärningsmannen. Han har inga ambitioner att avancera utan vill fortsätta göra det han är bra på.

Samtidigt som Paris får veta att en mordmisstänkt som frikändes på grund av en teknikalitet dött genom vad som verkar vara självmord måste han ta sig an ett mord som visar sig bara vara det första i en serie. Offren har visserligen dödats på olika sätt men det de har gemensamt är att olika kroppsdelar saknas samt att en symbol ristats in i deras hud. Symbolen visar sig vara kopplad till religionen Santeria.

Santeria uppstod på Kuba och är en blanding av katolicism och afrikansk religion. Afrikanska slavar tilläts inte dyrka sina gamla gudar och gömde dem därför bakom katolska helgon. Det finns fortfarande ett stort inslag av hemlighetsmakeri runt Santeria, men Paris måste försöka förstå vad som driver mördaren, vad han har för mål för att kunna ta fast honom. Några av ledtrådarna som mördaren har lämnat verkar dessutom peka på att Paris själv är en av hans måltavlor.

——————————–

Det här är en ganska typisk seriemördarbok. Mördaren är ondskefull, men med ett för honom logiskt och rättfärdigt syfte. Han får göra sin röst hörd i boken, inte kursiverat utan genom kapitel i jag-form. Vilket jag fann ganska intressant för personligen är det ju den personen i boken jag minst vill identifiera mig med.

I sin genre är den här boken dock väldigt välskriven. Det är lätt att känna sympati för John Paris. Allting hänger ihop logiskt och spänningen är skickligt uppbyggd. Det finns gott om intresanta personligheter i boken, många av dessa kan dessutom bli troliga misstänkta givet de vaga ledtrådarna till gärningsmannen och hans medhjälpare.

Jag rekommenderar gärna den här boken i sin genre, men den är som nämnt en mycket typisk seriemördarbok så om man är less på den genren är det förstås inte intressant. Richard Montanari kommer iallafall stå kvar på min lista över författare som levererar vad man förväntar sig och jag kommer att fortsätta läsa hans böcker.

Richard Montanaris officiella hemsida verkar vara under omarbetning just nu, men lovar att vara tillbaka snart

Richard Montanari ges ut på svenska av Norstedts, dock ännu inte denna bok

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: