Hoppa till innehåll

Fear the Worst av Linwood Barclay

20 februari 2010

Tim Blakes tonåriga dotter Sydney bor hos honom över sommarlovet. Förra sommaren arbetade hon hos samma Hondaåterförsäljare som Tim själv arbetade. De insåg dock att det var lite mycket att både bo ihop och arbeta på samma arbetsplats så i år har hon istället skaffat sig jobb i en hotellreception.

Men en kväll när Sydney inte kommer hem och Tim åker till hotellet för att fråga efter henne får han veta att hon aldrig arbetat där. Nu börjar en desperat tid för Tim när han försöker förstå varför Sydney ljugit för honom och varför hon försvunnit. När han efter en tids sökande inser att några synnerligen otäcka människor också letar efter Sydney förstärks visserligen hans förhoppning att hon fortfarande är i livet men hans sökande blir ännu mer desperat.

———————————-

Linwood Barclay är ytterligare en författare som tycks ha hittat en nisch och visat sig vara en mästare inom just denna nisch. Hans böcker handlar oftast om vanliga människor som plötsligt råkar ut för och måste hantera något väldigt ovanligt och otäckt.

Böckerna är otroligt spännande, jag får samma känsla av hjälplöshet på gränsen till panik som till exempel i Hitchcocks ”Mannen som visste för mycket”. Huvudpersonen upplever ofta att han får bristande hjälp från polisen och ofta blir han till och med själv misstänkt och dessutom jagad av polisen själv.

Barclay skriver också väldigt skickligt och tar sällan till några uppenbara knep för att hålla läsaren fången. Som läsare vet jag aldrig mer än huvudpersonen och upplever heller inte att jag inte fått veta viktig information som huvudpersonen visste.

Om jag har någon invändning mot böckerna skulle det dels vara att de är väldigt amerikanska – det är mycket våld och det förekommer i princip alltid vapen – och dels att de ofta slutar med ett extremt crescendo som åtminstone för mig betyder att huvudpersonen har många problem kvar när boken är slut.

Men jag rekommenderar mer än gärna den här, eller någon av Linwood Barclays tidigare böcker, No Time for Goodbye och Too Close to Home, till de som vill ha en välskriven, spännande bladvändare.

Linwood Barclays officiella hemsida

Kabusa Böcker har gett ut No Time for Goodbye på svenska som Utan ett ord

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: