Hoppa till innehåll

Genesis av Karin Slaughter

18 januari 2010

Amerikansk (original) titel: Undone

Ett äldre par på väg hem från att ha firat sin bröllopsdag hos sin son kör på en naken kvinna. När ambulanspersonalen undersöker henne inser de att flera av hennes skador inte uppstått av att ha blivit påkörd av en bil utan av tortyr.

Sarah Linton har lämnat Grant County och försöker bygga ett nytt liv för sig själv i Atlanta. Det är hon som utför den första undersökningen av kvinnan ”Anna” på akutmottagningen på Grady Hospital. De skador hon fått av tortyren är fruktansvärda, bland annat har hon förlorat synen och verkar svultit i flera dagar.

Will Trent och Faith Mitchell från Georgia Bureau of Investigation blir inblandade i utredningen och Will hittar inte bara den den underjordiska kammare där det första offret torterats utan ytterligare ett offer. Det verkar uppenbart att en mycket störd och farlig person väljer en viss typ av kvinnor som han för bort och torterar efter ett specifikt mönster.

Bara en kort tid senare försvinner ytterligare två kvinnor som passar in i mönstret. Will och Faith har visserligen Sarah till hjälp, men ”Anna” är ovillig att prata med dem och Atlantapolisen motarbetar dem både för att dölja misstag och i förhoppning att kunna ta åt sig äran för att lösa fallet.

————————–

Om man liksom jag läst Karin Slaughters tidigare böcker är det här en efterlängtad bok. Äntligen skulle jag få veta vad som hänt med Sarah Linton efter den fruktansvärda upplösningen av Skin Privilege (US: Beyond Reach). Men det faktum att boken ägnar så mycket tid åt Sarahs inre resa, liksom de personliga problem Will och Faith brottas med kan antagligen göra boken svårare att ta till sig för mer nytillkomna läsare.

Jag har fortfarande svårt för hur Will hanterar sin situation, hur obenägen han är att ta tag i sina problem och hans ovillighet att be även de som redan känner till hans situation om hjälp. Hans envishet att inte släppa in någon kombinerad med hans dragning till Sarah skapar en situation som för mig var i lika mått intressant och frustrerande.

Även Faith får i den här boken flera personliga problem som hon väljer att försöka hantera själv, mestadels genom att försöka ignorera att problemen existerar. Hon känner antipati mot Sarah och irriterar sig på Will och jag irriterade mig på henne.

Trots, eller i viss mån tack vare detta är det här på många sätt en bra bok. Slaughter skriver väldigt bra och jag dras omedelbart in i boken. Ledtrådar och villospår är många och det krävs uppmärksamhet för att hänga med i vändningarna i intrigen. Upplösningen är spännande och oväntad.

Som vanligt i Slaughters böcker är brotten våldsamma och hon skyggar inte för att beskriva detaljerna. Men personligen upplever jag aldrig att hon gör det enbart för effekt, men jag har full förståelse för de som tycker att den typ av brott hon beskriver är för magstarka.

Jag rekommenderar absolut Karin Slaughters böcker, men jag skulle inte rekommendera någon att börja med den här boken.

Karin Slaughters officiella hemsida

Slaughters tre första böcker gavs ut på svenska av Norstedts

Den första boken med Will Trent som huvudperson, Triptych, finns på svenska från Telegram Bokförlag

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: