Skip to content

Fractured av Karin Slaughter

17 september 2009

FracturedAbigail och Paul Campano tillhör de mer välbärgade familjerna i Atlanta, Georgia. Deras tonåriga dotter går i en privatskola, men har på sistone börjat skolka. När Abigail kommer hem oväntat tidigt och finner dörren öppen är det inte förrän hon inser att en glasruta är sönderslagen som hon börjar bli orolig.

På övervåningen ser hon en ung man med en kniv i handen lutad över en livlös och blodig flickkropp. När han vänder sig om och kommer emot Abigail är hon övertygad om att hon kämpar för sitt liv mot sin dotters mördare.

Även om Atlantapolisen formellt får ansvaret för den följande utredningen utnyttjar Abigails far, Hoyt Bentley sina kontakter och Georgia Bureau of Investigation skickas också till Campanos hus. Will Trent som tidigare gjort sig impopulär hos Atlantapolisen genom att sätta fast poliser som stulit knarkpengar tolkar det han ser på ett sätt som helt ändrar riktningen på utredningen.

Han tvingas nu arbeta tillsammans med detektiv Faith Mitchell som har personliga skäl att avsky honom. Båda inser dock att de nu för en desperat kamp mot klockan för att fånga en mördare och undvika fler dödsfall och gör sitt bästa för att samarbeta effektivt.

——————————-

Karin Slaughter är en av mina favoritförfattare. Hon förmår skriva spännande och skrämmande kriminalromaner utan att ta till för många knep. Den här boken har en intelligent och kallt kalkylerande gärningsman, men är befriande fri från kursiverade insikter i den personens tankar. Som läsare får jag veta det som Trent och Mitchell och deras medarbetare får fram och jag inser inte vem de egentligen jagar förrän de gör det.

Will Trent är en komplex karaktär. Han har en bakgrund som barnhemsbarn och bär på både fysiska och psykiska ärr från sin barndom. Trent kämpar för att hålla vissa av sina egenheter hemliga och föredrar därför att arbeta ensam. Privat lever han i en mycket komplicerad relation med en kvinna han lärde känna reda på barnhemmet och som han i det närmaste känner sig beroende av.

Jag kunde bli lite frustrerad över Trents dåliga självförtroende, speciellt som han framträdde som en synnerligen duktig brottsutredare. Men det uppvägs av att han faktiskt känns unik och därför intressant samt hur skickligt konstruerad berättelsen är. Faith Mitchell är också en tilltalande karaktär som tillför mycket till boken.

Några av Slaughters tidigare böcker har innehållit mycket blodiga och otäcka detaljer av extremt grymma brott. Den här är också otäck men fokuserar mer på utredningen. Att inte veta hur det ska gå är spännande nog. Jag tycker att den här boken borde gå bra att läsa även om man inte läst något annat av henne tidigare och rekommenderar absolut Fractured av Karin Slaughter.

Karin Slaughters officiella hemsida

Slaughters tre första böcker gavs ut på svenska av Norstedts

Den första boken med Will Trent som huvudperson, Triptych, kommer snart på svenska från Telegram Bokförlag

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: