Hoppa till innehåll

Hell's Bay av James W Hall

11 september 2009

hell's bayThorn vill helst leva ett enkelt och isolerat liv på Key Largo, knyta sina fiskeflugor och själv åka ut och fiska. Men hans före detta flickvän Rusty har andra idéer. Hon har byggt en lyxig husbåt för att ta rika klienter på fisketurer in i Everglades. Med hjälp av en unik karta hon gjort genom att systematiskt flygfotografera the Everglades kan hon visa Thorn orörda fiskevatten, gömda för de som passerar på vattnet av mangroveträd. Hon vill ha med Thorn som fiskeguide.

Thorn försöker motstå förslaget, men tanken att fiska i dessa orörda vatten blir oemotståndlig och snart är han djupt involverad i projektet. Deras första kunder är en kvinnlig äventyrsjournalist och hennes fotograf, samt John Milligan och hans dotter Mona. Dessa två fyller Thorn med onda aningar från första början. Milligan hälsar på Thorn med ett namn han inte hört eller använt på många många år. Och Mona är övertygad om att hennes farmor, Abigail Bates, som hittades drunknad i Peace River i själva verket blivit mördad.

Släkten Bates är rika företagare och landägare i Florida. En del av deras verksamhet är fosforutvinning. En verksamhet som många hävdar bland annat skadar vattenkvalitet och lämnar efter sig hälsofarliga rester. Thorn ber sin vän Sugarman att titta närmare på omständigheterna kring Abigails död och beger sig trots sina föraningar ut på den planerade fisketuren. Det dröjer inte länge förrän de är belägrade på en sjunkande husbåt, fråntagna sina vapen och utan möjlighet att kontakta omvärlden för hjälp. Thorn vet inte vem han kan lite på ombord och måste förlita sig till sina egna överlevnadskunskaper för att vinna över en motståndare som inte anser sig ha någonting att förlora.

—————————————————–

James W Hall är professor i litteratur och författande. Bland hans före detta elever finns bland annat Dennis Lehane. Han har gett ut fyra poesisamlingar. Dessutom har han skrivit femton kriminalromaner, varav tio om Thorn. Thorn är en enstöring som endast ger sig på jakt efter brottslingar när någon han bryr sig om hamnar i fara eller dödas.

Thornböckerna är på många sätt typiska amerikanska thrillers. Det förekommer en hel del våld och vapen. De goda möter de onda och oftast kulminerar det i en situation där de goda endast har sig själva att lita till för att vinna kampen. Men Halls böcker är skickligt uttänkta och bygger ofta på en engagerande grundidé.

Florida är på många sätt nybyggarmarker där laglösheten fortfarande hittar mycket utrymme. Här förekommer smuggling av människor, droger och vapen. Florida är också ett landområde fyllt av naturresurser som exploaterats utan tanke på eventuella konsekvenser. Men Florida är också imponerande natur, rikt på flora och fauna. Här blandas människor av olika kulturer, läggningar och livsstilar.

Allt detta uttnyttjar och beskriver Hall så att hans böcker inte bara blir en spännande läsning utan en lärorik och givande resa i en exotisk miljö. Ju mer jag läser av Hall desto mer vill jag besöka Florida igen. Jag tror inte att Halls böcker passar alla. Jag har själv svårt för rättvisa som skipas med våld och vapen. Men jag tycker att det hans böcker ger mig är så mycket mer att jag ändå fortsatt och kommer att fortsätta läsa dem.

James W Halls officiella hemsida

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: