Skip to content

Skandinavisk brottsvåg

09 juli 2009

Nathaniel Rich plöjde igenom nästan 30 skandinaviska deckare under de senaste månaderna. I en artikel i Slate funderar han över hur det kommer sig att världens fredligaste folk skriver de bästa mordhistorierna.

Han har tre olika förklaringar; att kriminallitteratur, framförallt brittisk sådan länge varit enormt populär i Skandinavien. Att skandinavernas pragmatiska läggning skulle vara synnerligen väl lämpad för konstruerandet av invecklade brottsutredningsintriger. Men framförallt tror han det beror på att kriminallitteratur säljer och räknar upp exempel på hur flera av dagens kriminalförfattare bytt inriktning från något som kanske fått bättre kritiskt mottagande men som inte sålt särskilt bra.

If you want your novel to be read abroad, particularly in the English-speaking world, you’d better include a murder. Even if you’ve never heard of a murder actually being committed in your country.

Nöjd med sin egen förklaring till den frågeställningen börjar han sedan fundera kring varför läsarna i så stor utsträckning tagit till sig skandinavisk kriminallitteratur. Det här är i min mening den intressanta delen av artikeln även om han också här försöker tala inte bara för sig själv utan för andra. Trots det tycker jag att han gör intressanta observationer om till exempel Stieg Larssons författande.

Huruvida han har rätt eller inte i sina funderingar törs jag inte uttala mig om, men jag ska iallafall ta med ”Flickan som lekte med elden” till stranden och göra ett nytt försök att läsa den. Om jag lyckas ta mig igenom den kanske jag är bättre lämpad att bedöma Nathaniels slutsatser.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: