Skip to content

Bokkedjan 7: Afrika

01 februari 2009

Du är vad du läser har lagt ut startpunkten för den sjunde bokkedjan: Afrika.

ladiesdetagencyMitt bokval för Afrika måste bli Alexander McCall Smiths härliga serie om Precious Ramotswe. Mma Ramotswe är en traditionellt byggd afrikansk kvinna som driver Botswanas främsta och enda kvinnliga detektivbyrå. Med sin vishet, människokännedom, medkänsla och Agatha Christie som rättesnöre undersöker hon äkta män misstänkta för att bedra sina fruar, misstänkt förskingring, försvunna barn med mera. Böckerna är lågmälda, varma och humoristiska och förmedlar en stor kärlek till Afrika och dess folk. Serien om Damernas detektivbyrå ges ut på svenska av Damm Förlag.

indemnityonlyEn annan kvinnlig privatdetektiv är V.I. Warshawski. Sara Paretsky har hittills skrivit nio böcker om den självständiga advokaten som driver sin egen detektivbyrå i Chicago. V.I. är tuff, hon är vältränad och hon är smart. Chicago är en storstad som ofta är kall och blåsig. Det myllrar av människor, vissa kallare än vädret, och tempot är högt. V.I.s uppdragsgivare är oftast representanter för företag och det är ofta viktigt för henne att följa ”pappersspår”; bokföring och pengar, men i slutändan handlar det ändå alltid om människor och deras behov och motiv.

poona1V.I. äger två hundar tillsammans med sin granne. Kommissarie Konrad Sejer har också en hund, Kollberg. Sejer är huvudpersonen i flera böcker av Karin Fossum. Det jag tycker om med Karin Fossums böcker är att de beskriver ”vardagsbrott”, brott som skulle kunna drabba vem som helst. Och ibland brott utan egentligt ont uppsåt, där man nästan känner sympati för och inser att under liknande omständigheter hade också jag kunnat bli en brottsling.

Min favoritbok är Älskade Poona. Ungkarlen Gunder Jomann får en fotobok om världens folk av sin käraste syster. Han förälskar sig i en bild av en indisk kvinna och reser till Indien där han möter kärleken på riktigt. Han åker hem tidigare för att förbereda hemmet för sin hustrus ankomst. Men samma dag som han ska hämta Poona på flygplatsen råkar hans syster ut för en svår bilolycka och han måste åka till sjukhuset. Traktens taxichafför ska hämta Poona i hans ställe, men Poona dyker aldrig upp.

roseannaAtt Sejers hund heter Kollberg är ju en hyllning till Beck-serien av Maj Sjöwall och Per Wahlöö där en av Martin Becks kollegor heter Lennart Kollberg. Serien har filmatiserats flera gånger och är fortfarande populär och prisad inte bara i Sverige utan även i Storbrittanien och USA. Den första boken är Roseanna där liket av en ung, blond kvinna fiskas upp ur sjön Boren utanför Linköping.  Bland annat i Storbrittanien finns det deckarfantaster som inspirerade av boken vill kryssa på Göta kanal.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: