Skip to content

Bokkedjan 5: Utanförskap

19 januari 2009

Temat för Du är vad du läsers femte bokkedja är utanförskap.

uncommon-readerDet är antagligen för att jag precis läst The Uncommon Reader (Drottningen vänder blad) av Alan Bennett som utanförskap fick mig att tänka på den boken. Trots att Drottning Elizabeth lever ett liv i stor rikedom; både materiell och vad gäller upplevelser och möten, så lever hon också ett liv i utanförskap. Drottningen har väldigt få människor hon kan umgås med på ett jämlikt sätt och de människor som omger henne gör allt för att förstärka hennes position av suveränitet och därmed utanförskap.

mambokingsFrån en drottning är steget inte långt till en kung. Eller i det här fallet kungar. Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek av Oscar Hijuelos handlar om bröderna Cesar och Nestor Castillo. De kommer från Kuba till New York i slutet av 1950-talet för att slå igenom med sin musik. Nestor drömmer om sin ungdomskärlek Maria som lämnade honom på Kuba, medan Cesar använder bandets popularitet och sin charm till att förföra så många kvinnor som möjligt. 1956 slår bandet igenom stort när de får medverka i TV-programmet The Lucy Show.

narniaLucy är ju den första av syskonen Pevensie som hamnar i landet Narnia i boken Häxan och Lejonet av C.S. Lewis. Jag tog aldrig till mig Sagan om Ringen-böckerna när jag var liten, men jag älskade Narnia-böckerna. De var spännande, förtrollande och verklighetsförankrade på samma gång. Syskondynamiken kändes så sann, och idén att kunna gå in en garderob och hamna i en helt annan värld där man fick spela en betydelsefull roll var oemotståndlig. Jag letade förgäves efter såna garderober hos mina släktingar.

devilinbluedressFrån garderoben till något man kan hitta i en dylik; en blå klänning. I Walter Mosleys bok Devil in a Blue Dress som utspelar sig i slutet av 1940-talet kämpar den färgade krigsveteranen Easy Rawlin för att överleva. När hans ekonomiska situation blir så desperat att han riskerar att förlora sitt hem accepterar han att för en vit mans räkning, mot betalning, leta efter den vackra och mystiska fransyskan Daphne Monet. Hon sågs sist i sällskap med en välkänd gangster och Easy följer i deras spår genom svartklubbar och billiga hotell. Snart är Easy jagad både av polisen och gangsters.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: