Hoppa till innehåll

Fladdermusmannen av Jo Nesbø

17 januari 2009

fladdermusmannenHarry Hole har skickats på ett symboliskt uppdrag till Sydney i Australien. En ung blond norska med en bakgrund som programledare för barn-TV i Norge har mördats. Harry förväntas mest observera utredningen av vad som tycks vara ett tragiskt vanligt fall; ett överfall med våldtäkt som slutat som ett strypmord.

Men Harry har svårt att inte engagera sig. Han blir djupare och djupare involverad i fallet, samtidigt som han får se ett Sydney som aldrig annonseras i turistbroschyrerna. Hans självutnämnde guide från polisen i Sydney, Andrew Kensington, är av aboriginisk härkomst och han ger Harry inblick i sitt folks historia och folksägner.

Allt eftersom fallet blir mer komplicerat blir även Harrys situation mer komplicerad. Hans anledningar för att fånga mördaren blir mer personliga och han driver sin egen utredning vid sidan av polisens.

———————

”When in Norway”, tänkte jag på Arlandas Pocketshop och plockade åt mig de två första böckerna av vad som påstods vara ”Norges genom tiderna största kriminalförfattare”. Och inser när jag har anledning att börja läsa att den första boken utspelar sig i Sydney och den andra i Bangkok.

Bortsett från det tycker jag att Fladdermusmannen är en alldeles utmärkt debutroman. Att det är just en debutroman märks på att handlingen är något ryckig, men intrigen binds ihop och är lagom komplicerad. Språket flyter på bra och speglar svängningarna i tempo och stämningar.

Karaktärerna är mångtaliga och effektivt skissade så att deras personligheter blir tydliga och unika. Vissa tar man till sitt hjärta, ibland visar det sig befogat och ibland inte. Jag tyckte mycket om Harry Hole, och även om jag fick anledning att i viss mån bli besviken på honom tycker jag fortfarande om honom efter att boken är slut.

Det här är en ganska otäck bok, med svek, våld, fylla och grymhet, men jag rekommenderar den gärna till alla som kan stå ut med att det som tyvärr är en del av vår verklighet också är en del av de böcker som skrivs. Själv kommer jag att läsa mer av Jo Nesbø.

Jo Nesbøs norska hemsida

Jo Nesbøs sida hos Piratförlaget

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: