Skip to content

Bättre sent än aldrig?

12 december 2008

en_sista_riktig_kyss_stor1978 skrev James CrumleyThe Last Good Kiss”. I september i år dog han och nu finns boken äntligen på svenska; En sista riktig kyss från Modernista.

Så här skrev Jan Arnald i DN för några dagar sedan:

På något vis är det ändå typiskt att just han – den kanske allra mest inflytelserike, och möjligen också bäste – inte hann uppmärksammas i tid.

För någon riktig bästsäljare blev han aldrig, den galne Texasbjässen. Därtill var han för subversiv, för kompromisslös och för, tja, litterär. I de bästa av hans kriminalromaner är det så tydligt att hjälten, privatdeckaren C W Sughrue, snarare än att faktiskt vara en försupen lantlig vildbasare spelar rollen av det.

Han är en innerst inne djupt moralisk, altruistisk, till och med lärd privatspanare hämtad från Raymond Chandlers universum och nedsläppt i fel tidevarv.

(Han skriver mer också förstås, använd länken ovan och läs hela artikeln.)

Jag skrev om Crumley dagen efter hans död. Och nu när den finns översatt till svenska finns det inga ursäkter längre – Läs ”The Last Good Kiss” / ”En sista riktig kyss” – den kommer att betraktas som en klassiker.

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. 13 december 2008 11:27

  Ser att den ligger på din Topp 10 lista så kanske ska man ge sig på den då!
  Har läst fyra av de tio där, men Mästaren och Margarita, en av makens favoriter, blev jag inte alls förtjust i. Dålig tajming, kan hända…

 2. katereader permalink*
  13 december 2008 12:19

  Mästaren och Margarita är ju väldigt speciell. Yllet som brukar kommentera här ibland var också tvungen att lägga den åt sidan.

  En sista riktig kyss är en deckare i traditionell privatdeckarstil; ganska våldsam, ganska deprimerande miljöer ibland, men språket är fantastiskt (iallafall i originalspråk). Så man måste nog kunna tolerera deckargenren för att gilla den.

  Men det vore kul om du provade den och berättade vad du tyckte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: