Skip to content

Svårt att bräcka verkligheten

10 december 2008

Patricia Cornwell skrev några riktigt bra böcker om rättsläkaren Kay Scarpetta (för att sedan spotta ur sig sämre och sämre böcker). Nu uttalar hon sig i The Guardian om hur hon anser att kriminallitteraturen börjat bli för grym.

It’s too realistic in many ways, it has transitioned into something rather frightening, something rather savage, and maybe it needs to revert back a little bit to being a little more deductive and civilised and cerebral

Det är ironiskt eftersom många av hennes egna böcker mycket väl kan betecknas som realistiska, skrämmande, och till och med bestialiska. Men det är ju också så att hur grym kriminallitteraturen än kan tyckas lyckas den ändå inte överträffa verkligheten.

Historien om Josef Fritzl hade nog upplevts som för fantastiskt om den kommit ut som kriminalroman. Nu har den redan blivit en bok, och det lär nog bli fler.

Eller historien om den 44-årige man från Laholm som fördes bort av bland andra sin före detta flickvän. Bland annat misshandlades han, fick spikar inslagna i armbågar, knän, fotknöl och lår. Hans före detta flickvän fimpade en cigarett i hans öga och tvingade honom äta en bit av sitt eget öra. Stuart MacBride närmar sig detta scenario i en av sina böcker, Martyn Waites likaså. Men ingen av dem vågar sig på ett riktigt lika grymt scenario som detta från verkligheten.

Och den mest häpnadsväckande boken jag läst på ett tag var The Adversary av Emmanuel Carrère. Det är den sanna historien om Jean-Claude Romand som levde hela sitt vuxna liv i en lögn. När han insåg att lögnen oundvikligen skulle avslöjas mördade han sin fru, sina barn och sina föräldrar innan han tog sitt eget liv. Boken finns på svenska som Doktor Romand.

Så till de som möjligen tycker att jag läser alldeles för otäcka böcker kan jag bara säga att det är mycket läskigare att läsa nyheterna.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: