Skip to content

Say Goodbye av Lisa Gardner

22 november 2008

saygoodbyeFBI-agenten Kimberly Quincy är gravid. Hennes man jobbar också inom rättsväsendet, för Georgias Undersöknings Byrå, och förstår vad som driver henne att göra det jobb hon gör, men skulle ändå vilja att hon tog ett steg tillbaka nu. När hans kollega Sal Martignetti ringer mitt i natten och vill att Kimberly ska komma och intervjua en prostituerad som påstår sig vara en av Kimberlys kontakter faller han till föga och framför Sals ärende till henne. Trots att hon inte känner igen namnet Delilah Rose åker hon iväg och pratar med henne.

Delilah Rose är också gravid. Hon berättar om en man som kallar sig Dinchara, ett anagram av arachnid (spindel), en man besatt av spindlar, en man som betalar prostituerade för att han ska få placera stora fågelspindlar på deras nakna kroppar. Hon berättar om hur andra prostituerade försvinnit, om hur ingen verkar bry sig. Att hon är rädd att Dinchara är inblandad. Men hon kan inte, vågar inte berätta var Dinchara finns. Så det är inte mycket Kimberly kan göra annat än att ge Delilah sitt visitkort och sitt mobiltelefonnummer.

Snart börjar Kimberly få otäcka telefonsamtal. Någon bönfaller henne om hjälp och spelar upp otäcka inspelningar av kvinnor som torteras och mördas. Tillsammans med Sal ger hon sig ut för att hitta Dinchara och de försvunna prostituerade.

————————–

Det är intressant att det finns så många kvinnliga författare som skriver riktigt otäcka böcker, till exempel Val McDermid och Karin Slaughter. Böcker om det som skrämmer oss mest, det som det är svårt att skydda sig mot och som inte ryggar för att i detalj beskriva de hemskaste handlingar. Lisa Gardner är en sådan författare. Den här boken tar upp bortrövanden och utnyttjande av barn som förstörs och sedan själva blir förövare.

Lisa Gardner är också vad jag vill kalla en spänningsförfattare. Boken ger en inblick i förövarens tankevärld och det blir snabbt uppenbart för läsaren att historien är mer komplicerad än försvinnandet av prostituerade samt att Kimberly själv riskerar att bli ett offer. Så man läser vidare så fort man kan för att få veta hur det ska gå.

Det är det här drivet framåt som på sätt och vis tar bort lite av uppmärksamheten från en del av bokens tänkvärda innehåll; Kimberlys dilemma kring hur hon ska få det att gå ihop – att vara hustru och mamma samtidigt som hon så starkt identifierar sig med att vara brottsbekämpare, hur utsatta barn är och vilka komplicerade mekanismer som utformar vår personlighet, hur vi kan bli det vi hatar mest.

Jag har läst alla Lisa Gardners böcker, men blev inte så förtjust i den här. Kanske handlar det om tajming, eller så har jag börjat tappa smaken för den här typen av böcker. Jag skulle nog bara rekommendera den här boken till någon som uttryckligen vill ha en spännande otäck bok med en kvinnlig huvudperson.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: