Hoppa till innehåll

Dying Light av Stuart MacBride

09 november 2008

smbdyinglightsmallKriminalinspektör Logan McRae som tidigare betraktats som Aberdeens polishjälte ligger risigt till. En kollega har skadats mycket svårt vid ett tillslag som McRae planerat och han förflyttas nu till en enhet som är ökänd som klantskallegruppen.

Trots att det är sommar och sol visar Aberdeen upp sina mörka sidor. Någon skruvar igen dörrar och fönster till ett förfallet hus och sätter det i brand. Fem unga människor och ett spädbarn är fångade i infernot och bränns inne. En prostituerad kvinna, Rosie Williams, hittas naken och brutalt misshandlad till döds.

Orolig för sin framtid, och under ledning av en ny chef som han inte litar på måste McRae bevisa sin duglighet och lösa mordet på Rosie Williams. Men trots hans ansträngningar dröjer det inte länge förrän ytterligare en prostituerad hittas mördad. Samtidigt drar hans gamla  chef in honom i utredningen kring mordbranden.

——————–

Det här är en bok som framförallt är skriven ur ett polisperspektiv. Den skildrar ett utredningsarbete som kräver insatser av ett helt team och som därför måste följa uppgjorda rutiner för att alla ska delge och delges de resultat som nåtts. Den skildrar liv där arbetet kräver mycket tid och privatlivet ibland blir lidande. Där poliser framförallt umgås med poliser och tvingas till kontinuerlig kontakt med Aberdeens kriminella och utslagna. Det är grått, det är brutalt, det är stundtals frustrerande och långsamt.

Det jag tycker gör den här serien bra är samma saker som ibland irriterar mig. Logan McRae är en impulsiv känslomänniska. Det är lätt att identifiera sig i hans funderingar och farhågor, till exempel om hans nya chef. Men McRae låter dessa tankar ta överhanden och förlorar fokus. Som läsare blir jag irriterad på att han missar information som skulle lett honom närmare en lösning av fallet. Dessutom gör han dramatiska utspel som ofta grundar sig på felaktiga slutsatser och hamnar i större problem. Men det är också dessa egenskaper som gör honom trovärdig, och hans grundinställning av omtanke för sina medmänniskor och vilja till rättvisa gör att man tycker om och hejar på honom.

På dessa grunder, och för den humor som döljer sig bland allt mörker, skulle jag gärna rekommendera den här boken. Men den är brutal och innehåller en del mycket otäcka beskrivningar och scener som man måste kunna tolerera.

Stuart MacBrides hemsida

Stuart MacBride finns översatt till svenska och hans böcker ges ut av Minotaur

4 kommentarer leave one →
 1. 10 november 2008 18:15

  Hej! Kikar in pa din blogg, kul att du skriver om bocker. Har du last ”The Alienist” av Caleb Carr, en av de basta bocker jag nansin har last…hittills. Tror inte att den ar oversatt till svenska an…tyvarr.

 2. katereader permalink*
  10 november 2008 20:27

  Hej Caroline – vad kul att du kikade in.

  Jo, jag har läst ”The Alienist” av Caleb Carr, jag tyckte också att den var toppen.

  Om du gillade den kanske du skulle tycka om ”Honour the Dead” (i USA publicerades den med titeln ”A Twist at the End”) av Steven Saylor. Den utspelar sig 1885 i Austin, Texas.

 3. 10 november 2008 23:11

  Tack for tipset, kollade in forfattarens hemsida o boken verkar valdigt intressant. Ska man lagga den pa julklapsslistan kanske? Eller kopa den sjalv?hmmm?

 4. katereader permalink*
  11 november 2008 22:04

  Om du kan vänta till jul har du bättre tålamod än vad jag har när det gäller böcker. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: