Skip to content

Inte litteratur?

08 november 2008

Som älskare av genren kriminalromaner upplever jag ibland en något nedlåtande attityd gentemot just den typen av litteratur. Det är inte särskilt fint att läsa, eller för all del skriva deckare. Jag vill påstå att kriminalromanen är ett utmärkt format för att utforska både samhällstillstånd, mänskliga relationer och psyken, hur vi interagerar och reagerar och varför.

Genren är stor och visst finns det deckare som inte erbjuder mer än ett pussel att lösa eller en spännande jakt att följa, men att alla böcker inom en kategori inte håller samma kvalitet är väl också sant för många andra kategoriera av litteratur.

Igårkväll läste jag två blogginlägg som diskuterade just detta. Det första var i den irländske författaren John Connollys blogg. Han skriver om hur han på den senaste tiden deltagit vid ett flertal litterära festivaler i Kanada. Hur det varit mycket trevligt att delta vid dessa evenemang, men också beklämmande då ett flertal händelser avslöjat en attityd gentemot genren kriminalromaner som han hoppats var historia vid det här laget.

Han beskriver en rad händelser som illustrerar hans upplevelser. Bland annat detta:

He posits that mystery fiction is inferior to literary fiction because literary writers “hone” their work. They fret about it, reworking it time and time again, whereas genre writers simply churn out novels. With each book, literary writers are forced to reinvent the wheel, discarding all that went before in favor of an entirely new construct. They are original, while genre writers are essentially imitative.

Jag förstår att John Connolly upplevde detta som förolämpande och ovederhäftigt. Om det är någon författare vars böcker är finslipade och där val av ord och uttryckssätt är noggrannt övervägda för att förmedla just den rätta atmosfären, sinnesstämningen och andemeningen så är det hans.

Det andra inlägget hittar jag hos Sarah Weinman. Det är ett kåseri av författaren Kyle Minor där han förklarar hur han själv egentligen inte tänkt sig bli författare utav kriminalromaner men ändå blivit klassificerad som sådan. Han avslutar med detta:

Might I close with a digression, a list of mystery stories that belong in the literary canon, and a list of canonical works of literature that are, at their core, mysteries? If it matters, I’ll let you decide which is which:

American Pastoral, by Philip Roth

Beloved, by Toni Morrison

Atonement, by Ian McEwan

Knockemstiff, by Donald Ray Pollock

As I Lay Dying, by William Faulkner

The Great Gatsby, by F. Scott Fitzgerald

The Dew Breaker, by Edwidge Danticat

The Bright Forever, by Lee Martin

In the Lake of the Woods, by Tim O’Brien

And:

The Postman Always Rings Twice, by James M. Cain

Mystic River, by Dennis Lehane

The Long Goodbye, by Raymond Chandler

The Night Gardener, by George Pelecanos

Lush Life, by Richard Price

Pop. 1280, by Jim Thompson

The Maltese Falcon, by Dashiell Hammett

The Black Dahlia, by James Ellroy

Get Shorty, by Elmore Leonard

Han fick viss kritik i kommentarerna för att listorna var begränsade, men de illustrerar i mitt tycke hans poäng. Böcker som jag kommer att tänka på, som så vitt jag kan förstå betraktas som ”fin-litteratur”, men som lika gärna kunde ha betraktas som en kriminalroman är till exempel ”Onåd” av Nobelpristagaren J.M. Coetze eller varför inte den uppenbara ”Brott och straff” av Fjodor Dostojevski.

Med det här vill jag inte säga kriminalromaner är det bästa och enda man bör läsa, utan kanske att jag tycker att det är synd att försöka stoppa in böcker i olika fack. I ett annat sammanhang läste jag någon som ville påstå att Jane Austens böcker tillhörde samma kategori som ”Bridget Jones Dagbok”, nämligen så kallad Chick Lit. Jag kan gott tänka mig att många skulle vilja protestera mot det. Så välj för all del inte bort en bok bara för att den stoppats in i deckarfacket – det kan hända att du missar en fantastisk läsupplevelse.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: